Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 29

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 23-05-2011

Marinefoto maandag
HMS Coventry (Type 42 destroyer) is zinkende.

Destroyed
29 jaar geleden, op 25 mei 1982 voer HMS Coventry samen met HMS Broadsword (Type 22 fregat) in wateren nabij de Falkland Eilanden. Hun taak: afleiden van Argentijnse vliegtuigen. De Britten waren die dagen namelijk bezig aan een van de belangrijkste operaties tijdens de Falkland Oorlog; de amfibische landing in San Carlos Bay.De opdracht was zwaar. Al drie Britse schepen waren tot zinken gebracht tijdens de eerste weken van de strijd. De dag begon goed voor Coventry en Broadsword; al snel wist Coventry met de Sea Dart raket voor middellange afstand een aantal Argentijnse vliegtuigen neer te halen. Maar daarmee vestigde het de aandacht op het tweetal. Twee Argentijnse A-4 Skyhawks kwamen hard en laag invliegen. De radar van HMS Coventry kon de vliegtuigen niet waarnemen door de echo van de kust en de computers aan boord van Broadsword liepen vast. En bom raakte het helidek van Broadsword en vernielde de Lynx heli, al kon het fregat door met de strijd. Anderhalve minuut later kwamen de volgende twee Skyhawks in beeld. Coventry vuurde een Sea Dart raket als afleiding en begon aan een uitwijkmanoeuvre. HMS Broadsword had de computers weer aan de praat en had een lock op n van de twee Argentijnse vliegtuigen. Tot afgrijzen van de operators in de commandocentrale van het fregat, verscheen vlak voor de raket gevuurd kon worden, plots de Coventry precies in de baan van het schot. Toen de destroyer uit beeld was, boorden twee bommen zich in Coventry's zij.

Twintig minuten later zonk HMS Coventry. 19 bemanningsleden kwamen om.De commandant van HMS Coventry David Hart-Dyke ging als laatste van boord en werd gered. Hij schreef jaren later het boek Four weeks in May, waarin hij vertelt hoe de strijd van zijn schip in de Zuid-Atlantische Oceaan verliep. Behalve het boek is er ook een uitstekende documentaire gemaakt voor de BBC over dit schip. "Sea of Fire" is te zien op YouTube.


Deel 1 van de documentaire over HMS Coventry.


Half mei 2011 werd ook bekendgemaakt dat filmmaker Tom Shankland bezig is met een heuse bioscoopfilm gebaseerd op het boek van commandant David Hart-Dyke. De film, genaamd "Destroyer", zal volgend jaar te zien zijn.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
HMS Dauntless naar Falklands
Boek: Fire and water
Boek: 100 days

Commandocentrales