Marineschepen.nl
 
   
 

HMS Dauntless naar Falklandeilanden

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 01-02-2012

Groot-BrittanniŽ stuurt ťťn van de nieuwste en modernste marineschepen richting de Falklandeilanden. HMS Dauntless (Type 45 torpedobootjager) zal in de wateren van de Zuid-Atlantische Oceaan de taken van HMS Montrose (Type 23 fregat) overnemen. Dauntless zal de eerste Type 45 jager zijn die richting de eilanden gaat. De Falklandeilanden zijn de afgelopen maanden weer veel in het nieuws geweest door de toenemende spanning tussen Groot-BrittanniŽ en ArgentiniŽ, die beide de eilanden claimen.

Stationsschip
Net als Nederland heeft ook Groot-BrittanniŽ een stationsschip bij haar meest zuidelijke eilanden liggen. HMS Montrose is nu het Atlantic Patrol Task (South) schip waar het de Falklandeilanden, Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden beschermt, aan vlagvertoon doet en kustwachttaken uitvoert. Het fregat vertrok in oktober vorig jaar voor een reis van ruim zes maanden.
HMS Dauntless zal eind maart richting het zuiden vertrekken. Dan zal de destroyer het eerste Type 45 schip zijn dat naar de Falklandeilanden vertrekt. Het 152 meter lange schip is dan bijna twee jaar in dienst van de Royal Navy.

HMS Dauntless
HMS Dauntless in Miami (Foto: Royal Navy)Spanningen
Als HMS Dauntless begin april aankomt, is precies 30 jaar verstreken na het begin van de Falklandoorlog. Deze oorlog tussen ArgentiniŽ en Groot-BrittanniŽ in 1982 draaiden om van wie de Falklands -of de Malvinas zoals de Argentijnen ze noemen- nu eigenlijk zijn. Nog altijd zijn deze eilanden onderwerp van discussie en sinds de recente olieboringen in de wateren rond de Falklandeilanden zijn de spanningen alleen maar opgelopen.Het sturen van HMS Dauntless heeft echter volgens de Britse marine niets te maken met de recente ontwikkelingen. Maar het nieuws dat dit schip, in plaats van het zoveelste fregat, naar de Zuid gaat draagt niet bij aan het bedaren van de gemoederen.
Mogelijk is dat laatste zelfs niet eens de bedoeling van de Britten. Eťn van de vele lessen die zij van de oorlog in 1982 hebben geleerd is dat zij vooraf duidelijker en feller moeten waarschuwen, juist om een oorlog te voorkomen. Zo concludeerde de Britse marine historicus Geoffrey Till dat Londen de Argentijnen destijds te laat en te weinig waarschuwde1, waardoor de Buenos Aires destijds zonder veel moeite de eilanden dacht te kunnen bezetten na een invasie. Zoals bekend was dat een misrekening en werden de Argentijnse strijdkrachten na een zware strijd verslagen. Bijna 1.000 mensen kwamen om, meerdere schepen en vele vliegtuigen gingen verloren.

In het kader van afschrikking had de voormalige bevelhebber van de Britse marine Lord Alan West onlangs gepleit voor het sturen van een nucleaire onderzeeboot. Deze wisseling van de wacht is echter een routine operatie.

Behalve HMS Dauntless heeft de Britse marine ook het (gehuurde) Interim Arctic Patrol Vessel in de Zuidelijke wateren varen. Dit is een ondersteuningsvaartuig.Noten
1. Till, G., Seapower: A Guide for the Twenty-First Century. London: Frank Cass, 2004.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Type 45 destroyers

Onderzeeboot naar Falklands
Herkomst Type 45
30 jaar Falklandoorlog
Destroyer gezonken
Boek: admiraal bij de Falklands
Boek: Falklandoorlog