Marineschepen.nl
 
   
 

Britse onderzeeboot naar Falklandeilanden

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 04-02-2012

Nadat eerder deze week bekend werd dat Groot-BrittanniŽ een Type 45 destroyer naar de Falklandeilanden stuurt, berichtte vandaag de Britse krant Daily Mail dat er ook een onderzeeboot naar de Zuid gaat. Ondanks dat het Britse Ministerie van Defensie niet wil ingaan op de berichtgeving, lijkt het dit keer niet om een "routinemissie" te gaan, maar zou er wel een verband kunnen zijn met de spanningen rond de eilanden. Om welke boot het precies gaat is niet bekend, wel zou het om een onderzeeboot gaan van de Trafalgar klasse.Trafalgar
Volgens Britse media is de kans groot dat HMS Tireless of HMS Turbulent gestuurd zal worden. Beide boten gaan overigens al enige tijd mee: ze zijn ruim over de 25 jaar oud en zijn bezig aan hun laatste periode in actieve dienst. HMS Turbulent zou volgens planning al met pensioen zijn gegaan, maar is blijkbaar nog operationeel.
Ondanks hun hoge leeftijd zijn de boten nog altijd tot heel wat in staat. De ruim 85 meter lange boten halen onder water een snelheid van bijna 60 km/ uur (ze varen onder water harder dan de meeste schepen boven water). Behalve Spearfish torpedo's hebben de boten ook Tomahawk kruisvluchtwapens. De Britse marine heeft al vele jaren geen diesel-elektrische onderzeeboten meer, dus ook deze Trafalgars zijn nucleaire onderzeeboten. Zij hebben echter geen ballistische kernraketten aan boord, dat is voorbehouden aan de veel grotere Vanguard klasse.

Trafalgar klasse
Een Trafalgar klasse onderzeeboot (Foto: Royal Navy)Slechte ervaringen
Zoals eerder deze week op marineschepen.nl werd vermeld, blijven de spanningen tussen Londen en Buenos Aires maar oplopen en het sturen van een Type 45 destroyer zal de Argentijnen niet milder maken, een onderzeeboot zal helemaal geen aanleiding zijn voor rust tussen beide landen. Maar de Britten willen een duidelijk signaal afgeven.
Met een onderzeeboot is de communicatie helder. Immers, ArgentiniŽ heeft slechte ervaringen met een Britse onderzeeboot. Op 2 mei 1982, tijdens de Falklandoorlog, wist de Britse nucleaire onderzeeboot HMS Conqueror de Argentijnse vloot in ťťn klap te verslaan. Toen bracht de Conqueror de Argentijnse kruiser General Belgrano tot zinken, waarbij 323 personen om het leven kwamen. Daarna hebben de Argentijnse marineschepen (vliegtuigen en onderzeeboten wel) zich niet meer met de strijd bemoeid.De Trafalgar klasse onderzeeboot zal volgens de berichten in april aankomen in de wateren rond de eilanden die z'n 13.000 km ten zuiden van Londen liggen. Overigens is het dan precies 30 jaar geleden dat de Falklandoorlog begon.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Trafalgar onderzeeboten
Type 45 destroyers

Dauntless naar Falklands
30 jaar Falklandoorlog
Destroyer gezonken
Boek: admiraal bij de Falklands
Boek: Falklandoorlog