Trafalgar klasse onderzeeboten (UK)

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 04-02-2012

De Trafalgar klasse onderzeeboten zijn nucleaire boten, bij het grote publiek bekend als kernonderzeeŽrs of atoomonderzeeŽrs. Oorspronkelijk bestond de klasse uit 7 exemplaren, maar de subs worden langzaamaan vervangen door de Astute klasse. HMS Trafalgar werd in 2009 uit dienst gesteld, HMS Turbulent volgde in 2012.


HMS Trenchant (Bron: Royal Navy)

Taken
De onderzeeboten zijn nuclear attack submarines (SSN), binnen de Royal Navy ook "fleet submarines" genoemd. Met andere woorden: het zijn onderzeeboten die moeten jagen op schepen en andere subs. Toen de eerste (HMS Trafalgar) in dienst kwam in 1983, bereidde het Westen zich nog serieus voor op een een Derde Wereldoorlog tegen het Warschau Pact. De Trafalgars zochten de oceanen af naar Russische onderzeeboten en volgden deze. Toen de Koude Oorlog voorbij was bleven de oorspronkelijke taken tijdens oorlogstijd grotendeels, maar kwam er ook meer aandacht voor twee andere taken: het afvuren van Tomahawk kruisvluchtwapens, het vergaren van inlichtingen en het opereren met Special Forces.

Bouw en ontwerp
HMS Trafalgar kostte (begin jaren '80) 200 miljoen Britse Pond. De boten waren volgens (Britse) ingewijden de beste SSN's uit die tijd. De Trafalgars waren een duidelijke verbetering vergeleken met hun voorgangers, de onderzeeboten van de Swiftsure klasse. Weliswaar hebben de nieuwe boten dezelfde rompvorm als de Swiftsures en grotendeels dezelfde indeling, maar zijn de Trafalgars wel een stuk stiller, hebben betere sonars en krachtigere kernreactoren.

Dat deze reactoren niet alleen krachtig, maar ook stil waren, wordt fraai beschreven in het boek We come unseen van Jim Ring. Een commandant van HMS Trafalgar, Toby Elliot, zou meevarende VIP's de uitstekende prestaties van zijn boot demonstreren door ze mee te nemen naar de kajuit terwijl de boot een snelheid had van 7 km/ uur. Vervolgens zette hij een potlood rechtstandig op zijn bureau neer en gaf de "centrale" opdracht om maximale vaart te gaan varen. Binnen zestig seconden bereikte de 4.500 ton zware onderzeeboot een snelheid van bijna 60 km/ uur. Het potlood bleef overeind staan en de VIP's waren onder de indruk; Elliot vergeleek zijn onderzeeboot met een Bentley.

De boten hebben geen schroef, maar een pumpjet. Bovendien zijn ze voorzien van vele tegels die geluiden absorberen in plaats van weerkaatsen.Wapens en sensoren
In 2008 werden de Trafalgars voorzien van nieuwe technologie. De installatie van het "submarine command system next generation" betekende onder andere verbetering van het netwerk en betere schermen en computers. Alle informatie van de sensoren wordt sindsdien real time weergegeven op de beeldschermen.

marine quiz

Net als andere onderzeeboten, bezitten ook de Trafalgars een uitgebreid pakket aan sensoren. Het gaat dan natuurlijk voornamelijk om sonars, want onderzeeboten gebruiken hun radar alleen als het echt nodig is in vriendschappelijke wateren. Het sonarpakket van de Trafalgar klasse onderzeeboten wordt gemoderniseerd.

Op alle onderzeeboten is de oorspronkelijke Type 2020 sonar vervangen door de Type 2074. Op vier boten wordt de Type 2074 vervangen door het geavanceerde Thales Underwater Systems Sonar 2076 pakket. Dit pakket bestaat uit diverse (actieve en passieve) sonars op de boten en een passieve gesleepte sonar. HMS Torbay, Talent, Trident en Trenchant worden van dit nieuwe pakket voorzien.

De Trafalgar klasse onderzeeboten hebben ruimte voor maximaal 30 wapens: Tomahawk kruisvluchtwapens of Spearfish torpedos, of een gemengde samenstelling. De Tomahawks kunnen de onderzeeboten afvuren terwijl ze onder water varen. Zij lanceren die vanuit hun torpedobuizen en niet -zoals bij veel grotere ballistische raketten- vanuit een verticale lanceerinrichting. De Tomahawks hebben een bereik van meer dan 2.000 km.

Sinds de mid-life update kunnen de Trafalgar klasse onderzeeboten ook Spearfish torpedo's lanceren. Deze torpedo's zijn (zoals alle moderne torpedo's) draadgeleid en hebben een eigen sonar waarmee zij het doel in de laatste fase van de aanval zelf kunnen opsporen. Ze hebben een maximum bereik van 54 km (bij een lage snelheid) en voor de korte afstand een topsnelheid van 80 km/ uur. De eerste werd in 1993 in gebruik genomen.Inzet
De onderzeeboten van de Trafalgar klasse zijn veelvuldig ingezet. Tijdens de Koude Oorlog schaduwden zij Russische onderzeeboten en later vuurden zij Tomahawks af op doelen in Irak en Afghanistan.
Begin februari 2012 werd bekend dat ťťn boot naar de Falkland eilanden zou vertrekken, terwijl de spanningen tussen de landen hoog oplopen over de Falklands.

Films en foto's.

Een onderzeeboot van de Trafalgar klasse (Bron: Royal Navy)


HMS Talent (Bron: Royal Navy)


De longroom (verblijf van officieren) aan boord van HMS Triumph tijdens het bezoek van de Graaf en Gravin van Wessex. (Bron: Royal Navy)


Film van de Royal Navy over de Trafalgar klasse.

Nummer Naam In dienst Uit dienst
S107 Trafalgar 1983 2009
S87 Turbulent 1984 2012
S88 Tireless 1985
S90 Torbay 1987
S91 Trenchant 1989
S92 Talent 1990
S93 Triumph 1991
Afmetingen 85,4 x 9,8
Max. waterverplaatsing 5.200 ton (onder water)
Max. snelheid Onder water 32 knopen
Bemanning 130
Voortstuwing Rolls-Royce PWR1 kernreactor
Wapensystemen Tomahawk TLAM
Spearfish torpedo's
Sensoren Marconi/Plessey Type 2074 sonars (alleen Triump en Turbulent)
Thales Underwater Systems Sonar 2076 (Trenchant, Torbay, Tireless, Talent)
Kelvin Hughes Type 1007 navigatie radar
Pilkington Optronics CK34 navigatieperiscoop
Pilkington Optronics CH84/CM010 aanvalsperiscoop
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Astute klasse
Onderzeeboten

Onderzeeboot naar Falklands