Marineschepen.nl
 
   
 

Operatie Odyssey Dawn van start

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 9-03-2011

De Amerikaanse en Britse marine hebben vanaf zee meer dan 110 kruisvluchtwapens afgevuurd op doelen in LibiŽ. De 20 doelen bestonden uit installaties van de Libische luchtverdediging. Operatie Odyssey Dawn wordt de eerste fase geleid vanaf USS Mount Whitney, het commandoschip van de Amerikaanse Zesde Vloot. Later wordt het commando overgedragen aan coalitie eenheden.

TLAM lancering door USS Barry
Tomahawk lancering door USS Barry op 19 maart voor de Libische kust.

Eerste fase
De ruim 110 Tomahawks Land Attack Missiles (TLAM) zijn afgevuurd door Amerikaanse destroyers van de Arleigh Burke klasse: USS Barry en USS Stout, drie Amerikaanse nucleaire onderzeeboten USS Providence, USS Scranton en USS Florida en door de Britse onderzeeboot HMS Triumph (Trafalgarklasse). Zie hier een volledig overzicht van de internationale vloot bij of onderweg naar LibiŽ.Om eigen vliegtuigen veilig te kunnen laten vliegen boven het Libische grondgebied, is direct begonnen met het uitschakelen van luchtafweer. Daarnaast maakt de internationale strijdmacht met een eerste klap duidelijk dat het serieus is.

Het is niet ongebruikelijk dat voorafgaand aan een dergelijke aanval special forces en onbemande verkenningsvliegtuigen de doelen hebben geobserveerd.

TLAM
Tomahawk cruise missile, afgevuurd door een onderzeeboot.

Kruisvluchtwapens zoals de BGM-109 Tomahawk zijn ideale middelen voor een eerste fase, zoals we ook in Irak en voormalig Joegoslavie hebben gezien. Deze wapens zijn zeer nauwkeurig (GPS) en kunnen massaal van grote afstand worden afgevuurd. Zowel de Amerikaanse als Britse marine hebben deze wapens, al hebben de Britten de Tomahawk alleen op hun onderzeeboten (lanceerinrichting op Type 45 destroyer moet worden aangepast). De Franse onderzeeboten hebben geen Tomahawks aan boord (wel torpedo's en kernraketten) en konden daarom niet meedoen met de eerste aanval op Libië. Mogelijk dat dat de reden was waarom de Franse luchtmacht op ongebruikelijke wijze als eerste het Libische luchtruim invloog.Behalve aanvallen uit de lucht, heeft de internationale gemeenschap ook een maritieme blokkade aangekondigd. De vloot marineschepen die zich samentrekt in de zuidelijke wateren zal die gaan handhaven.

USS Barry
USS Barry is een van de twee Amerikaanse destroyers van de Arleigh Burke klasse die TLAM's lanceerde op Libische doelen.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
USS Mount Whitney
Kruisvluchtwapens
Onderzeeboten
Trafalgarklasse


Vloot naar LibiŽ
Vuurgevecht bij Libische kust
Franse vloot vertrekt