Marineschepen.nl
 
   
 

Blue Ridge klasse commandoschepen (VS)


Laatst aangepast: 06-02-2014

De schepen van de Blue Ridge klasse (LCC-19 USS Blue Ridge en LCC-20 USS Mount Whitney) zijn Joint Command Ships ofwel commandoschepen. Al werden ze in de jaren '70 in dienst gesteld als amfibische commandoschepen. De amfibische rol is echter in de loop der tijd op de achtergrond geraakt, uiteraard zijn de LCP en LCVP landingsvaartuigen nog steeds operationeel. De schepen hebben ruimte voor één helikopter, maar hebben geen hangar.

USS Blue Ridge (foto: US Navy)
USS Blue Ridge. Foto: US Navy

USS Blue Ridge en USS Mount Whitney hebben als belangrijkste taak het commando voeren over grote hoeveelheden land-, zee- en luchtstrijdkrachten. Commandanten en staven moeten, bij de aansturing van grote internationale en eenheden van verschillende krijgsmachtdelen in een moderne, high-tech omgeving, grote hoeveelheden informatie kunnen ontvangen (en versturen). De bandbreedte voor de grote hoeveelheid dataverkeer moet voldoende zijn, maar de verbinding ook goed beveiligd. Beide schepen beschikken daarom over een enorme hoeveelheid moderne communicatiemogelijkheden, die ondanks de hoge leeftijd van de schepen met hun tijd zijn meegegaan. De dekken van de schepen staan vol met antennes en zendmasten voor geavanceerde Command, Control, Communications, Computer, and Intelligence (C4I).Alle informatie wordt verwerkt in de vele operationele ruimten: Ship Signals Exploitation Space (SSES), Flag Plot, Landing Force Operations Center (LFOC), Joint Intelligence Center (JIC), Supporting Arms Coordination Center (SACC), Tactical Air Control Center (TACC), Helicopter Direction Center (HDC), en Helicopter Coordination Section (HCS).

De Blue Ridge en Mount Whitney zijn vlaggenschepen van de Amerikaanse Zevende Vloot (Japan) en de Zesde Vloot (Middellandse Zee en West Afrika).

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Johan de Witt is speciaal gebouwd als varend commandoplatform en is naast de twee schepen van de Blue Ridge klasse één van de drie schepen van dit kaliber binnen de NAVO.

De wapensystemen van de schepen blijven vooral beperkt tot verdedigingssystemen zoals Phalanx voor en achter, al zullen die in de toekomst mogelijk worden vervangen door RAM raket systemen.Olympische Winterspelen 2014 Sotsji
USS Mount Whitney verliet vrijdag 31 januari 2014 de Italiaanse thuisbasis Gaeta voor een reis richting de Zwarte Zee. Daar zou het eventueel samen met de zaterdag 1 februari vertrokken USS Taylor assistentie kunnen verlenen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. USS Taylor (een OH Perryklasse fregat uit 1984, reeds jaren zonder de belangrijkste wapensystemen) en de Mount Whitney hebben ruimte voor een helikopter.

USS Mount Whitney in Amsterdam
USS Mount Whitney op 26 augustus 2010 in Amsterdam. De gele lijn is de bovenkant van netten tegen duikers die explosieven zouden willen plaatsen. Een waterboot voorziet het schip van vers drinkwater. (Foto: Marineschepen.nl)

USS Mount Whitney in Amsterdam
USS Mount Whitney aan de Passengers Terminal Amsterdam. De communicatiesystemen zijn duidelijk te zien. (Foto: Marineschepen.nl)

USS Mount Whitney in Amsterdam (foto: US Navy)
De bak van USS Mount Whitney met Amsterdam op de achtergrond. Foto: US Navy

USS Mount Whitney in Amsterdam
USS Mount Whitney in Amsterdam op exact dezelfde locatie, maar toen begin jaren '70. Niet het eerste bezoek dus. Opvallend verschil is uiteraard de mast voor de brug van het schip en het ontbreken van de extreme veiligheidsmaatregelen zoals nu gebruikelijk is bij Amerikaanse schepen. Foto: Robert Ruiter

USS Mount Whitney (foto: US Navy)
De Joint Operations Center tijdens briefing aan boord van USS Mount Whitney. Foto: US Navy

USS Mount Whitney (foto: US Navy)
De Joint Operations Center tijdens oefening aan boord van USS Mount Whitney. Foto: US Navy

USS Blue Ridge (foto: US Navy)
De brug van USS Blue Ridge. Foto: US Navy

Nummer Naam In dienst
19 Blue Ridge 1970
20 Mount Whitney 1971
Afmetingen 190x32x9
Max. waterverplaatsing 19.177 ton
Max. snelheid 23 knopen
Bemanning 842 (totaal ruimte voor 1450 personen)
Voortstuwing stoomturbines
Wapensystemen 2× Phalanx CIWS
4× 25 mm Bushmaster
8× .50 cal. machinegeweren
Sensoren SPS-64(V)9 navigatie radar
SPS-67(V)1 zeebeeld radar
SPS-40E luchtbeeld radar
SPS-48E 3-D luchtbeeld radar
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Zr.Ms. Johan de Witt

Mount Whitney naar Sotsji
Vloot naar Libië
Aanval op Libië