Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse marineschepen richting Sotsji


Bericht geplaatst: 06-02-2014
Laatst aangepast: 06-02-2014


Twee Amerikaanse marineschepen, USS Mount Whitney en USS Taylor, zijn in de Zwarte Zee. De schepen zijn afgelopen weekend vertrokken vanuit hun thuishavens in ItaliŽ om assistentie te verlenen als er calamiteiten zouden zijn tijdens de Winterspelen in Sotsji. De Mount Whitney is een commandoschip en de Taylor een fregat.

USS Taylor
USS Taylor in de Middellandse Zee, 2010. (Foto: US Navy)

Diverse media spraken eerder van het duo USS Mount Whitney - USS Ramage als afgevaardigden voor de Winterspelen. Dat blijkt toch onjuist. Het sturen van USS Ramage, een Arleigh Burkeklasse destroyer met o.a. Tomahawk kruisvluchtwapens, zou misschien verkeerd opgevat kunnen worden.
In plaats daarvan is het USS Taylor, die een dag na de Mount Whitney via de Bosporus de Zwarte Zee invoer. De Taylor is weliswaar een fregat en ooit gebouwd om hoog in het geweldspectrum tegen de Sovjetmarine te strijden, maar bij het verstrijken van de jaren is het 30 jaar oude schip van de OH Perryklasse ontdaan van zijn tanden. De lanceerinrichting voor geleide wapens (in dit geval de Standard Missile I tegen luchtdoelen en de Harpoon tegen schepen) is verwijderd.De 170 bemanningsleden zijn zeven maanden van huis voor de reis in en om de Middellandse Zee. Het fregat was in 2010 nog in Rotterdam en wordt volgend jaar uit dienst gesteld.

USS Mount Whitney is met een leeftijd van 44 jaar stokoud, al moet het volgens de US Navy door kunnen varen tot 2030. Tegen die tijd zal het echt een museumschip zijn, de voortstuwing doet nu al museaal aan: stoom.

Ook van de wapensystemen heeft de Mount Whitney het nooit moeten hebben; het 190 meter lange schip is speciaal gebouwd om grote hoeveelheden land-, zee- en luchtstrijdkrachten aan te voeren. De Mount Whitney is daarom vlaggenschip van de Amerikaanse Zesde Vloot, en opereert vanuit ItaliŽ.

Whitney
USS Mount Whitney eind 2013 voor de kust van GeorgiŽ, net ten zuiden van Sotsji. (Foto: US Navy)

Hulp in Sotsji
Beide marineschepen hebben weliswaar een helidek, de verwachting is niet dat zij in geval van nood mensen uit Sotsji en omgeving gaan evacueren. De belangrijkste taak van de schepen zal waarschijnlijk zijn het assisteren op het vlak van commandovoering van operaties, verbindingen verzorgen en inlichtingen voor Amerikanen op de grond.USS Mount Whitney en USS Taylor zullen tijdens de Olympische Spelen niet voor de Russische kust dobberen. De schepen zullen, volgens de Amerikaanse marine, in de Zwarte Zee oefenen met partners en bondgenoten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Blue Ridgeklasse
USS Taylor vastgelopen