Marineschepen.nl
 
   
 

USS Taylor op bezoek in Rotterdam

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 17-08-2010

Het Amerikaanse fregat USS Taylor (FFG-50) van de Oliver Hazard Perry klasse meerde dinsdag 17 augustus af aan de Holland Amerikakade in Rotterdam. Het schip ligt normaal in de haven van Mayport, Florida, maar is bezig met routine buitenlands vlagvertoon in diverse Europese havens. Eerder was het schip in Frankrijk en vorige week nog in Kopenhagen; recepties, ontspanning voor de bemanningsleden en diplomatieke betrekkingen staan op het programma. USS Taylor maakt deel uit van de 6e Amerikaanse vloot dat als operatie gebied Europa en Afrika heeft.

USS Taylor is geen bijzonder schip. De schepen van de OH Perry klasse zijn talrijk; 71 van deze fregatten werden gebouwd. Ruim 50 voor de US Navy, maar ook Australie, Turkije en Polen varen ermee.

USS Taylor
FFG-50 USS Taylor

Sterk verouderd
De schepen werden ontworpen in de jaren '70 rondom het toen sterke wapensysteem Standard Missile-1MR. Hierbij ging het bovendien om aantallen en niet zozeer om kwaliteit. Een grote vloot van deze relatief goedkope en eenvoudige schepen moest Russische lucht- en onderzeebootaanvallen op amfibische eenheden afslaan. Feitelijk waren het drijvende SM-1 lanceerinrichtingen, en dan vooral voor situaties met een gemiddelde luchtdreiging.Als individueel schip kon het toen ook nog z'n mannetje staan met de Harpoon tegen andere schepen, 76mm kanon, torpedo's en de SM-1 raket tegen vliegtuigen. Het laatst genoemde wapensysteem was echter zo verouderd dat een aantal jaar terug van alle nog varende Amerikaanse Perry's de lanceerinrichting werd verwijderd. Hiermee is tevens de capaciteit voor Harpoons weg en is van de schepen met alleen nog torpedo's, een kanon en de Phalanx CIWS weinig slagkracht meer over.

Verdachte auto
Een dag voor aankomst van de Taylor stuitten Nederlandse marineduikers tijdens een bomcheck op een gezonken auto nabij de ligplaats van het fregat. De auto werd als verdacht aan gemerkt maar bleek veilig. Verouderd of niet; Amerikaanse marineschepen zijn altijd mogelijk doelwit.
Het fregat blijft drie dagen in Rotterdam.USS Taylor
De USS Taylor van dichterbij, hier is duidelijk te zien dat de lanceerinrichting voor de SM-1 raketten en Harpoons die normaal vlak voor de brug stond verwijderd is. Alleen een grijze verhoging is nog te zien.

standard missile 1
Een Standard Missile-1 wordt gelanceerd met de Mk13 lanceerinrichting. Deze zijn op alle Perry's verwijderd.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Fregat vaart op mijn
Tromp bezoekt Rotterdam
Wereldhavendagen RotterdamReclame