Marineschepen.nl
 
   
 

Marine op Wereldhavendagen 2003

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 04-09-2003

Rotterdam staat op 5, 6 en 7 september 2003 in het teken van de Wereldhaven dagen. Drie dagen lang wordt vele duizenden bezoekers in de haven van Rotterdam onder de noemer 'water werkt' een beeld geschetst op welke wijze het haven- bedrijfsleven, de stad, de bewoners en de werknemers werken met water. Maar er is meer.

Korps Mariniers
Het Korps Mariniers werkt sinds lange tijd nauw samen met de Royal Marines. Beide eenheden zijn uitstekend op elkaar ingespeeld. (foto: CAVDKM)Ook de Koninklijke Marine is zoals ieder jaar aanwezig. Dit jaar staan de Wereldhaven dagen voor wat betreft de Koninklijke Marine en de Royal Navy in het teken van het dertigjarig bestaan van de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UK/NL AF). Om die reden waren de minister van Defensie, H.G.J. Kamp, en de Britse minister van Defensie, G. Hoon, donderdag 4 september aanwezig geweest bij de viering.

Gastheren waren de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal R.A.A. Klaver, en de First Sea Lord, admiral sir A. West. De beide ministers brengen een bezoek aan Hr.Ms. Rotterdam en HMS Ocean. Deze liggen voor de gelegenheid afgemeerd aan de Holland Amerika-kade te Rotterdam.De UK/NL AF kan worden ingezet voor uiteenlopende missies. Sinds 1998 is aan de Amphibious Task Group, Hr.Ms. Rotterdam toegevoegd. Het tweede amfibische transportschip, de Johan de Witt, volgt in 2007. De landingscomponent, de UK/NL Landing Force, bestaat uit ongeveer 5.500 militairen waaronder ongeveer 1.000 Nederlandse mariniers.

Hr.Ms. De Zeven Provinciën
Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn kan bezocht worden in Rotterdam (foto: Silvana Amerika)

De samenwerking tussen de mariniers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland is in 1973 met een Memorandum of Understanding tot stand gekomen. De UK/NL LF is een amfibische getrainde infanteriebrigade die onder extreme weersomstandigheden kan worden ingezet.

Publiekstrekkers
Hr.Ms. Rotterdam en Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn zijn gedurende de wereldhavendagen voor het publiek geopend. Twee schepen die absoluut het bezoeken waard zijn. Hr.Ms. Rotterdam hoort natuurlijk bij de stad Rotterdam, omdat het als Amfibisch Transport Schip eigenlijk voor het Korps Mariniers is gebouwd, die sinds lange tijd een goede band met de stad hebben. De "Zeven" is het meest moderne schip ter wereld en om die reden alleen al de moeite waard.

HMS Ocean
HMS Ocean (foto: RN)

De klap op de vuurpijl echter is HMS Ocean, het Britse helikoptervliegkampschip. Het schip is in 1998 in de vaart gekomen en is gebouwd om amfibische operaties te steunen met onder andere de helikopters aan boord. HMS Ocean is 203,4 meter lang, heeft 491 bemanningsleden aan boord en kan zo'n 800 mariniers meenemen. Ook zo'n 12 Sea King HC4 Medium Support Helicopters, 6 Lynx AH7 of 6 Gazelle Light Helicopters kunnen mee.

Dit is de eerste keer (volgens marineschepen.nl) dat de helicoptercarrier in Nederland haar deuren opent voor bezoekers, absoluut een unieke kans dus!

Marineschepen.nl zal zaterdag in Rotterdam een fotoreportage maken, zodat de bezoekers van de site zondag de Wereldhavendagen vanuit hun luie stoel kunnen bezoeken.

Foto's

HMS Ocean LPH
HMS Ocean met landingsvaartuig. (foto: RN)

HMS Ocean
HMS Ocean met Sea King helikopters en 2 Lynx helikopters (voor de kijker rechts). (foto: RN)

Hr. Ms. Rotterdam
Hr. Ms. Rotterdam met een landingsvaartuig. (foto: CAVDKM)

Bronnen: Royal Navy, HMS Ocean, Koninklijke Marine, Wereldhavendagen 2003.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Rotterdam
HMS Ocean
De Zeven ProvinciŽn klasse