Marineschepen.nl
 
   
 

Olympisch fregat USS Taylor aan de grond


Bericht geplaatst: 19-02-2014
Laatst aangepast: 19-02-2014


Het Amerikaanse fregat USS Taylor dat voor de Olympische Winterspelen in Sotsji naar de Zwarte Zee was gestuurd, is bij Turkije aan de grond gelopen. Het incident had vorige week plaats, maar werd gisteren bekend. Wat de gevolgen zijn voor het oude schip is nog onbekend. Deze week wordt het fregat geïnspecteerd.

USS Taylor
USS Taylor in januari dit jaar. (Foto: US Navy)

Het commandoschip USS Mount Whitney en fregat USS Taylor (OH Perryklasse) vertrokken begin februari naar de Zwarte Zee, nadat bekend was geworden dat terroristen aanslagen wilden plegen in Sotsji. Volgens de Amerikaanse marine betrof het een "routine deployment", maar konden de schepen wel assistentie verlenen mochten calamiteiten zich tijdens de Spelen voordoen.
Bij hoge uitzondering hadden de schepen hun AIS-zenders aangezet en waren ze via het internet te volgen. Daaruit bleek dat de twee schepen in de beginfase van de Winterspelen op 18 mijl voor Sotsji voeren, waarna USS Taylor afboog naar het zuiden voor een havenbezoek in Turkije.Daar strandde echter de helft van de Amerikaanse marinedeelname. Vorige week woensdag liep het 30 jaar oude schip bij het plaatsje Samsun in Noord-Turkije aan de grond. Het is nog niet bekend wat er exact is gebeurd, wel dat het fregat aan de achterzijde olie lekte en op eigen kracht wist af te meren. Niemand raakte gewond. De Taylor ligt sinds het incident tegen de kant in Samsun.

Het vastlopen met een marineschip is niet alleen gênant, het kan ook de eerste stap richting schroothoop betekenen. De scheepshuid van een marineschip is vaak erg dun (om gewicht te besparen) en de sonar onder de boeg kwetsbaar. Reparaties lopen snel in de papieren. USS Taylor zou volgend jaar definitief uit dienst worden gesteld, maar kostbare incidenten kunnen dat vervroegen.Volgens de Amerikaanse marine is er bij een eerste snelle inspectie -waarschijnlijk door een duiker- geen schade gevonden aan de scheepshuid, maar wel aan de schroeven.

Deze week wordt het fregat uitgebreid onderzocht. De Amerikaanse marine heeft eveneens een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het incident.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Blue Ridgeklasse
Schepen VS naar Sotsji
Mijnenjager VS vast op rif
Mijnenjager uit dienst