Marinefoto Maandag 68

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 16-04-2012

Marinefoto maandag
Hr.Ms. Friesland in 1956.

Kromme Fries
Op 11 april 2012 werd de Friesland, nummer drie van de vier OPV's, overgedragen aan Defensie. Zo'n 33 jaar daarvoor werd de vorige Friesland uit dienst gesteld. Niet eens zo lang geleden, maar de schepen zijn een wereld van verschil.
De oude Friesland was een onderzeebootjager, die als eerste van acht jagers werd gebouwd. Met de jagers van de Holland klasse vormden deze schepen jarenlang een belangrijk deel van de Nederlandse vloot.De Friesland stamt uit 1953, nog geen tien jaar na de Tweede Wereldoorlog. Met 116 meter was de B-jager zo'n 8 meter langer dan de nieuwe Friesland, maar er werkten toen wel (max) 350 bemanningsleden op. Dat zijn er 300 meer dan op de nieuwe!
Dat verschil van 300 bemanningsleden heeft natuurlijk te maken met de techniek en de verregaande automatisering van huidige marineschepen. De Friesland was een echte jager die een snelheid van meer dan 35 knopen kon halen, maar dat moest wel op stoom en daar waren veel mensen voor nodig. Van een commandobrug zoals op de OPV's was geen sprake, geen computers met chips. Nauwelijks knoppen, wel hendels en wielen, laat staan touchscreens. En veel mensen.

De nadruk bij de jagers lag vooral op onderzeebootbestrijding, al hadden ze een stevig pakket dubbelloops 12 cm kanons: 4 stuks om precies te zijn. Tegen onderzeeboten beschikten ze over (raket)dieptebommen. Veel mensenwerk. Voor raketten tegen vliegtuigen was het nog veel te vroeg, maar ja die heeft de nieuwe Friesland ook niet.

De Friese jager was dan ook een marineschip van de oude stempel. Een schip, dat van binnen ongetwijfeld echt naar een schip rook, of stonk. Maar de Friesland was ook van vr het stealth-tijdperk. Dus de ontwerper kon met gerust hart de prachtige kenmerkende kromme boeg tekenen; gelukkig maar, voor deze Marinefoto Maandag.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Dieptebom