Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 69

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 23-04-2012

Marinefoto maandag
Hr.Ms. Tromp tijdens Ocean Safari '85, op 1 september 1985. (Foto: US Navy)

Safari
Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog, vond in het najaar van 1985 de grootste konvooi-begeleidingsoefening ooit plaats. De naam van de oefening, Ocean Safari '85, roept het beeld op van een eindeloze vlakte met zo nu en dan een kudde van (marine)schepen. En terecht. Want niet minder dan 160 schepen, onderzeeboten en vliegtuigen met 45.000 militairen uit tien verschillende landen deden mee. De Koninklijke Marine stuurde maar liefst acht fregatten, drie mijnenjagers, drie mijnenvegers, een bevoorradingsschip en twee onderzeeboten. Daarmee leverde het na de US Navy en de Royal Navy, het grootste aandeel. (Nederland beschikte toen overigens over 18 fregatten.)



Eén van de Nederlandse fregatten was GW-fregat Hr.Ms. Tromp. Dit schip werd fraai vastgelegd door PH1 Jeff Hilton vanaf een Amerikaans marineschip, terwijl het schitterde in een donkere vlakke zee. De Tromp zorgde samen met de S-fregatten Hr.Ms. Pieter Florisz, Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Banckert en Van Speijk klasse fregat Hr.Ms. Evertsen voor de bescherming van het reusachtige Amerikaanse slagschip USS Iowa. Op de zuidwestelijke toegang tot het Kanaal waren de Nederlandse schepen gedurende drie weken actief betrokken bij "agressieve onderzeebootbestrijdingsoperaties en konvooibegeleiding," aldus de Alle Hens van november 1985. De escortegroep moest de doorgang voor konvooien vanuit IJsland, Schotland en Portugal open houden. De schepen kwamen daarbij onder hevig vuur te liggen van vijandelijke vliegtuigen en raketten; de (internationale) samenwerking en coördinatie werd daarbij op de proef gesteld.

De foto van deze maandag is mooi, maar vertekent dus het beeld van de oefening wel wat. Zoals gezegd was het aantal marineschepen gigantisch en waren de aanvallen hevig, maar ook de zee was niet altijd zo rustig. Dat blijkt uit het relaas van de bemanning van Hr.Ms. Pieter Florisz, in dezelfde Alle Hens van november 1985. Ocean Safari bleek namelijk een ware testcase voor mens en materieel door de onstuimige weersomstandigheden. Terwijl de bemanning van de Nederlandse schepen drie weken onafgebroken "oorlogswacht" liep (5 uur werken, 7 uur rust, 7 uur werken, 5 uur rust), hadden zij regelmatig het idee zich op een doorlopende kermis-attractie te bevinden. LTZ J.P.D. Van Zalen vertelde: "We zaten midden in een hevige storm met motregen en woeste zee. We kregen golven van wel 15 meter hoog te verwerken. Het schip maakte regelmatig 30 tot 40 graden slagzij." "We moesten alles vastsjorren, maar toch sneuvelde er nog flink wat glaswerk. Op een avond ging de bar in de longroom wel drie keer ondersteboven. Met mensen en al. De scherven vlogen ons om de oren," vertelde matroos 1e klas E. Veldhuizen, hofmeester commandant.

Dat Ocean Safari '85 goed was voor nog veel meer spannende verhalen, blijkt wel uit het verslag van USS America. Dit vliegkampschip moest -als onderdeel van de oefening- vanuit de Verenigde Staten onopgemerkt naar Noorwegen varen, terwijl NAVO schepen en vliegtuigen dit schip moesten opsporen en uitschakelen. Daarbij werd het ook nog eens gehinderd door Russische schepen en vliegtuigen. Het verslag van dit avontuur is te lezen op de website van USS America

Een ander mooi verhaal komt van vliegtuigen van de USS America die een Russische kruiser van de Kynda klasse moesten opsporen. Een bemanningslid van deen Tomcat beschrijft op deze pagina hoe de verkenningsmissie verliep en hoe de Russen volkomen verrast werden. Deze bekende foto was het resultaat.

In de tussentijd maakte de Royal Navy de half uur durende docu "SUBMARINE: OCEAN SAFARI - THE KIL" aan boord van de nucleaire onderzeeboot HMS Warspite (Valiant klasse), die de Franse carrier FS Foch tot zinken moest brengen en konvooien moest lastigvallen. Zie hieronder de beelden.



En dus was Ocean Safari '85 zoals het hoort bij safari's: veel verhalen en avonturen, veel groot wild, en mensen die volledig door elkaar worden geschud. En het belangrijkste: mooie foto's!



Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Tromp klasse
Iowa vuurt
Marine in cijfers