Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 4

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 25-10-2010

Marinefoto maandag
Battleship USS Iowa vuurt vijftien granaten tegelijk af, waardoor het schip meters opzij wordt geduwd.

Vuurkracht
Ditmaal een klassieker die zeker in het rijtje van Marinefoto Maandag thuishoort! Deze foto werd gemaakt op 15 augustus 1984 toen de USS Iowa alle kanons over één zijde afvuurde: een full broadside. Negen grote en zes kleine kanons tegelijk afgevuurd dus.De babykanons die je op de foto ziet hadden hetzelfde kaliber als de Nederlandse LCF'en nu als hoofdbewapening hebben. Het kaliber van de negen grote kanons (drie torens met iedere drie kanons) was 40,6 cm. Ja, pak de meetlat er bij, want met een diameter van 40,6 cm en een lengte van 1,80 meter waren deze Mark 8 granaten, projectielen om rekening mee te houden. Deze granaten van max 1200 kg werden ruim 38 km weggeslingerd. Dat is ver achter de horizon, maar was het doel niet met het blote oog te zien; de enorme waterzuilen wel. Als doelwit heb je de neiging om snel weg te willen als je zoveel kinetische ellende op je af ziet komen en dat kon (mits je een snel schip was) ook wel, want de granaten deden er 1,5 minuut over om op uiterst onvriendelijke wijze in contact te komen. Maar met deze bewapening was Naval Gunfire Support (ofwel schieten op landdoelen om eenheden op land te helpen) ideaal.

Dat was ook precies de reden waarom de US Navy de schepen van de Iowa klasse zo lang in gebruik hield. De USS Iowa kwam als eerste schip in 1938 in dienst en werd pas in 1990 uit dienst gesteld. Andere schepen van deze klasse bleven nog langer in dienst om vuursteun te kunnen leveren.

Op deze foto is overigens ook goed te zien (vooral bij de boeg) dat het slagschip meters naar bakboord wordt geduwd door de enorme vuurkracht van de kanons.

De USS Iowa is tegenwoordig in afwachting om museumschip te worden. Lijkt je dat wat? Ga dan naar www.savetheiowa.com en kijk wat jij voor het schip kan doen.Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Yamato slagschip
Game: Pacific (WOII)
Boek: Bismarck slagschip
Zumwalt klasse