Marineschepen.nl
 
   
 

Battlestations: Pacific

Bookmark and Share
Recensie datum: 09-11-2009

Battle Stations Pacific


Net als het eerste deel (Battlestations Midway) biedt Pacific een gigantisch strijdtoneel met actie, spectakel én tactiek.
De game speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in het enorme gebied tussen Amerika, Australië en Japan. Het is een simulator en tactische shooter met een hoop arcade-elementen in één.Als admiraal aan geallieerde zijde kun je de strijd oppakken waar Midway stopte, met als doel de bezette eilanden bevrijden en Japan verslaan. Je kan dit keer ook voor Japanse zijde kiezen en de strijd aangaan met de geallieerden tot de invasie van Amerika.

Zoals we weten werd Japan verslagen en kun je met de Japanse campagne de geschiedenis "herschrijven". De Japanse kant levert soms wat moeilijke momenten op; zo hadden we oprecht een onprettig gevoel toen we Hr.Ms. De Ruyter, Java en een aantal Nederlandse torpedobootjagers in de Slag in de Javazee tot zinken brachten.

Waar bovengenoemde schepen in de Javazee daadwerkelijk tot zinken zijn gebracht, zijn andere gebeurtenissen volkomen fictief. Nu hoeft dat niet een probleem te zijn, het is immers geen documentaire en de geallieerde campagne is redelijk in orde. Maar de toevoeging van eenheden die nooit daadwerkelijk zijn ingezet, omdat ze niet verder dan de tekentafel kwamen, doet soms toch wat af aan het gameplezier van de kenner.

Een ander punt is het hoge arcade gehalte. Aan de ene kant is het logisch en goed dat het spel niet altijd realistisch is. Anders zou je er vele jaren opleiding voor moeten doen. Aan de andere kant is het soms wel jammer dat bijvoorbeeld een slagschip een schietbereik heeft van maar 4 km, terwijl ze in het echt de 30 km haalden. Maar ja, daar deden de granaten wel 1,5 minuut over. Dat zou in het spel iets te lastig zijn.

Door iets in te leveren op gebied van realisme, is ontzettend veel gewonnen op andere terreinen. Bijvoorbeeld de enorm grote hoeveelheid verschillende eenheden die je kunt besturen. Als je het spel koopt, dan krijg je een poster met specificaties van alle eenheden. Super! En als je het nog niet genoeg vindt, dan kun je ook extra eenheden downloaden. Bijvoorbeeld de Super Yamato, de (fictieve) grote broer van het grootste slagschip allertijden.

Behalve de eerder genoemde campagnes, kun je ook de strijd aangaan in een trainingsgebied. Vooral in het begin erg handig, want de besturing van vliegtuigen, schepen en onderzeeboten is toch steeds weer anders.Mooier is echter de skirmish mode, zowel als singleplayer als online te spelen. Veel beter en uitgebreider dan in Midway. Je kunt nu kiezen uit veel verschillende uitdagingen in één van de 12 (op 3 grootten, dus 36) gebieden: ga het duel aan head to head aanval met 1 tot 6 schepen, escorteer eenheden en bescherm ze, etc. De mooiste is echter Island Capture. Hier beginnen beide zijden (Japan vs amerika) met een of meerdere bases en moeten dan eilanden gaan veroveren. Een gegarandeerd spectakel met eenheden van slagschepen tot kleine boordvliegtuigen. Uren speelplezier!

Aanrader is ook de extra mission pack. De 12 standaard beschikbare kaarten bevatten al 3 formaten. Maar met de mission pack komen er nog eens 3x3 bij! Wat tot slot echt een keer leuk is om te doen, is om map Midway Islands te pakken. Je kunt dan eindelijk Hr.Ms. De Ruyter zelf besturen. Helaas wel met Amerikaanse vlag (details...), maar je kunt er maar liefst 7 van laten bouwen. Dat zijn er 6 meer dan de Nederlandse regering er wilde bouwen. Op dat vlak hebben we bij marineschepen.nl ineens minder moeite met het aanpassen van de realiteit!

Waardering: Aanrader
Ontwikkelaar: Eidos Hungary
Platform: Xbox 360, Windows XP, Windows Vista, Windows 7
Jaar: 2009
Taal: Engels
Genre: Action, Real-time tactics
Mode: Single-player, Multiplayer
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Reviews
Boeken
Films
Games

Gerelateerde artikelen
Boek: Shattered Sword
Boek: Kaigun Sunburst
Ford in de Pacific