Marineschepen.nl
 
   
 

Kaigun en Sunburst (Peattie)

Bookmark and Share
Recensie datum: 09-04-2004


De Keizerlijke Japanse marine vůůr de Tweede Wereldoorlog

KAIGUN en SUNBURST zijn samen zo ongeveer hťt boek over de Kaigun, de (Keizerlijke Japanse) Marine, voor wie, zoals ik, het Japans niet meester is, maar toch wil weten waarom de Japanners de keuzes maakten die ze maakten, en dingen deden zoals ze ze deden. De auteurs, beide gezegend met een decennialange ervaring op dit onderzoeksterrein, zetten in KAIGUN uiteen hoe de drie factoren uit de titel (strategie, taktiek en technologie) op elkaar inwerkten tijdens het bestaan van de marine vanaf 1860, en welke ideeŽn eraan ten grondslag lagen. De sterke en zwakke kanten van die ideeŽn, alsmede van hun uitwerking in de praktijk (welke typen schepen en vliegtuigen gaan gebouwd worden en hoe worden ze ingezet) komen zeer uitgebreid aan bod (Hoofdstuk 10 heet bijvoorbeeld The Battle of the Shipyards). Korte biografieŽn van belangrijke personen worden gegeven, en ook scheeps- en vliegtuigtypen behandeld, de laatste uitgebreid in SUNBURST, de aanvulling op KAIGUN die over de marineluchtvaartdienst gaat. Oorspronkelijk had het ťťn boek moeten worden, maar de uitgevers, nota bene dezelfde als van Japanese Cruisers of the Pacific War (zo'n 900 blz.), waren bang dat het te dik zou worden...De boeken gaan niet zozeer over de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de achterliggende ideeŽn en factoren, om het ontstaan van de wapens die in 1941 zouden worden ingezet.

Wat de Tweede Wereldoorlog betreft komt het er in het kort op neer dat de marine eigenlijk gebouwd en getraind was (en goed ook!) op een korte campagne met aan het eind de Decisive Battle, de Beslissende Slag, waarbij de hele vloot zou worden ingezet (precies als in de Slag bij Tsushima in 1905). In de praktijk echter kreeg ze een jarenlange en uiteindelijk kansloze oorlog te voeren tegen de steeds sterker wordende Amerikanen. De Decisive Battle in de Filippijnen in oktober 1944 ging tenslotte hopeloos verloren.
(Tijdens die korte campagne echter was het de Nederlandse marine die in de praktijk een wekenlange en uiteindelijk kansloze oorlog te voeren kreeg tegen de almaar sterker wordende Japanners, met de Decisive Battle in de Javazee. Een opvallende parallel!)

Deze boeken zijn belangrijk om als parallel te lezen naast de bekende, maar intussen enigszins verouderde werken over de Koninklijke Marine van o.a. Bezemer, Bosscher en Von MŁnching. Dit helpt een ťťnzijdige kijk op de zaken voorkomen.

Door: Aldert Gritter ("Adm. Gurita")Waardering: Absolute toppers!
Kennis van de marine benodigd? Nee, maar is wel prettig
Categorie: non-fictie/ geschiedenis Tweede Wereld Oorlog
Volledige titel: KAIGUN - Strategy, Tactics and Technology in the Imperial Japanese Navy
SUNBURST - the Rise of Japanese Naval Air Power 1909-1941
Auteurs: David C. Evans (Ü 1999) en Mark R. Peattie (Kaigun), Mark R. Peattie (Sunburst)
Uitgever: United States Naval Institute Press, Annapolis MD
Jaar: 1997 (K), 2001 (S)
ISBN: 0-87021-192-7 (K), 1-55750-432-6 (S)
Taal: Engels
Aantal pagina's: xxv + 661 (K), xxi + 364 (S)
Zwart-wit foto's en (veel) tekeningen, o.a. van Jon Parshall
Prijs: KAIGUN: $49,95 op de site van de uitgever (usni.org). Dit kan in Nederland fors hoger uitpakken, bv. EUR†75,97 bij The American Book Center (www.abc.nl) te Amsterdam/Den Haag. SUNBURST kost bij dezelfde twee $37,95, resp. EUR†44,40
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Reviews
Boeken
Films
Games

Gerelateerde artikelen
Boek: Shattered Sword
Boek: Jonge honden oude helden
Slagschip Yamato