Marineschepen.nl
 
   
 

Opvarenden komen om bij ongeluk Chinese onderzeeboot

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 03-05-2003

Alle opvarenden van een Chinese diesel-electrische onderzeeboot van de Ming klasse zijn omgekomen bij een ongeluk. Het staatspersbureau Xinhua heeft dit vrijdag (2 mei) gemeld. Wanneer en hoe het ongeluk precies is gebeurd, meldde het persbureau niet.

Onderzeeboot 361 (Ming klasse) nam deel aan een oefening in de Gele Zee, toen het door "een mechanische storing" werd getroffen. Wat er exact gebeurde is niet bekend gemaakt, maar het feit dat de onderzeeboot inmiddels is teruggesleept doet vermoeden dat de lucht aan boord van de onderzeeboot door de storing vergiftigd raakte.

Oud ontwerp, maar nieuwe boten
De 361 maakte, samen met nog 5 andere onderzeeboten van hetzelfde type, deel uit van de Oost-Chinese vloot. Het ontwerp van de Ming-klasse onderzeeboten (Officiële Chinese benaming: Type 035) is sterk verouderd. Ze zijn afgeleid van de Russische Romeo onderzeeboten, die weer zijn afgeleid van de Duitse Type 21 onderzeeboten uit 1944. De boten zelf zijn (in tegenstelling tot wat in de meeste kranten staat) vrij nieuw.

De eerste Ming-klasse onderzeeboot is weliswaar in 1975 te water gelaten, de verongelukte 361 werd rond 1990 gebouwd. De bouw van deze Ming-klasse onderzeeboten gaat overigens nog steeds door en worden hier en daar gemoderniseerd.

Zo beschikken de nieuwste Ming klasse onderzeeboten over Magnavox SATNAV en AIP, zeer geavanceerde apparatuur dus. De teller van het aantal Ming onderzeeboten staat (nu weer) op 19. De meest moderne onderzeeboten van China zijn de (gevreesde) Kilo klasse onderzeeboten, waarvan er uiteindelijk 12 in de vaart komen. De totale vloot bestaat uit ongeveer 90 onderzeeboten.



Extra bemanning?
Het ongeluk is één van de ergste ongelukken in de geschiedenis van de Chinese marine en de eerste keer dat hier openlijk melding van wordt gemaakt. Partijleider Hu Jintao heeft zijn condoleandes aan de nabestaanden aangeboden. Hij zei daarnaast dat mensen juist kracht moeten putten uit dit drama, door te leren van het ongeluk en zo de Chinese krijgsmacht te verbeteren en de modernisering van de krijgsmacht te versnellen.

In alle berichtgeving wordt overigens gesproken van 70 opvarenden. Doorgaans hebben onderzeeboten van dit type zo'n 55 bemanningsleden aan boord.



(bron: Cinese Defence Today, Xinhua)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
HMS Astute vastgelopen
Brand onderzeeboot Canada
K-159 gezonken (Rusland)
Averij Hr. Ms. Dolfijn