Marineschepen.nl
 
   
 

Britse nucleaire onderzeeboot aan de grond

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 22-10-2010

HMS Astute, de nieuwste onderzeeboot van de Royal Navy, is in Schotse wateren nabij Skye aan de grond gelopen. Er was geen sprake van een nucleair incident en er vielen geen gewonden. De onderzeeboot lag de gehele dag aan de oppervlakte en kon pas aan het einde van de dag vlotgetrokken worden.

HMS Astute
HMS Astute aan de grond. (Foto: Màrtainn)

Dit incident kon niet op een slechter moment komen voor de Royal Navy, zo vlak na aankondigingen over enorme bezuinigingen. De materiŽle schade loopt bij onderzeeboten al snel op en dit is geen reclame voor de professionaliteit van het marinepersoneel. Tot overmaat van ramp is de onderzeeboot een "sitting duck" voor buitenlandse inlichtingendiensten. Door het lage water kwam wellicht meer bloot te liggen van de onderzeeboot dan de Britse marine zou willen.Vreemd ochtendtafereel
Vanochtend vroeg keken Schotse kustbewoners uit hun ramen en zagen tot hun grote verbazing een nucleaire onderzeeboot boven water liggen op ruim een kilometer van hun ramen. HMS Astute werd bijgestaan door bootjes van de marine en een marine helikopter terwijl de boot met een lichte slagzij in het water lag.
Het roer zat muurvast op een bank.De onderzeeboten van de Britse marine varen regelmatig in dit gebied voor trainingsdoeleinden. Wat er zich precies afspeelde aan boord van HMS Astute toen de boot aan de grond liep is onduidelijk. Het gebeurt vaker dat schepen vastlopen, maar bij marineschepen en vooral bij onderzeeboten is dit extra pijnlijk. Al zijn onderzeeboten boven water moeilijk te besturen, door het enkele roer en ontbreken van boegschroeven. HMS Astute voer boven water toen het vastliep. De boot lag duidelijk buiten de vaargeulen van dat gebied.

HMS Astute
HMS Astute vast. (Foto: Màrtainn)

Astute klasse
HMS Astute was in de Schotse wateren voor de proefvaart. De 97 meter lange onderzeeboot voer op 20 november 2010 voor het eerst haar thuishaven Faslane binnen. Of het eind dit jaar in dienst gesteld kan worden is onduidelijk. Als eerste van een nieuwe klasse van zeven is de onderzeeboot de trots van de Britse onderzeedienst. De onderzeeboten hebben een nucleaire voortstuwing en beschikken over Tomahawk kruisvluchtwapens en Spearfish torpedo's.

marine quiz


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Astute klasse
Onderzeeboten

Schade Astute door sleepboot
Warm welkom HMS Astute
Brand onderzeeboot Canada
K-159 gezonken (Rusland)
Averij Hr. Ms. Dolfijn