Marineschepen.nl
 
   
 

Astute beschadigd door sleepboot

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 04-10-2010

De kustwacht sleepboot Anglian Prince is tijdens de reddingspoging van de gestrandde onderzeeboot HMS Astute in aanvaring gekomen met de sub. Dit maakte het Britse Ministerie van Defensie vandaag bekend. De schade aan de Astute door het aan de grond lopen was gering, maar de aanvaring gaat waarschijnlijk miljoenen kosten.

Anglian Prince Astute
HMS Astute met links de Anglian Prince.

In de vroege ochtend van 22 oktober 2010 kwam de nieuwste en meest geavanceerde Britse onderzeeboot vast te zitten op een bank in Schotse wateren. De 100 meter lange onderzeeboot was naar verluidt bezig met het oefenen van het embarkeren van personeel toen de boot muurvast kwam te zitten. De hulp werd ingeroepen van onder andere de Britse kustwacht. Zij stuurden hierop de Anglian Prince, een sleepboot die 24 uur per dag klaar ligt om schepen in nood te slepen. Enkele dagen hiervoor was bekend geworden dat de Britse regering had besloten deze sleepboten weg te bezuinigen. Maar de Anglian Prince was gelukkig nog wel bereid om de vele miljoenen kostende onderzeeboot te redden.Die redding verliep echter niet soepel. Tijdens één van de pogingen om de Astute los te trekken brak de sleepkabel en werd in de snel draaiende schroeven van de sleepboot gezogen. De Anglian Prince raakte direct onbestuurbaar en ramde het stuurboords duikroer van de Astute. Uiteindelijk werd de Astute om 1800 uur plaatselijke tijd losgetrokken, maar wel met miljoenen aan extra schade.

De Astute zal worden gerepareerd in Faslane. Wanneer de sub weer zee kan kiezen is onduidelijk, experts zeggen dat dit wel tot maart 2011 kan duren. Naar het vastlopen van de Astute wordt, zoals gebruikelijk, een onderzoek gestart.

HMS Astute
HMS Astute aan de grond. (Foto: Màrtainn)

HMS Astute
Het stuurboord duikroer (voorste vin aan de rechterkant van de onderzeeboot) liep grote schade op. (Foto: Royal Navy)

Anglian Sovereign
De Anglian Sovereign, zusterschip van de Anglian Prince wordt ook wegbezuinigd.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Astute klasse
Onderzeeboten

Astute aan de grond
Warm welkom HMS Astute
Brand onderzeeboot Canada
K-159 gezonken (Rusland)
Averij Hr. Ms. Dolfijn