Marineschepen.nl
 
   
 

Thuishaven verwelkomt nieuwe Britse onderzeeboot

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 23-11-2009

Afgelopen vrijdag 20 november voer de nieuwste onderzeeboot van de Britse marine voor het eerst haar thuishaven Faslane binnen. Deze onderzeeboot, HMS Astute, is de eerste van een nieuwe reeks nucleaire onderzeeboten voor de Royal Navy. Groter en geavanceerder dan alle Britse onderzeeboten ooit.

Belangrijke mijlpaal
De Astute klasse zal bestaan uit vier en uiteindelijk wellicht zeven onderzeeboten. Dat laatste moet nog beslist worden, want de kosten voor deze eerste vier zijn al 900 miljoen pond hoger uitgevallen dan oorspronkelijk gepland.
Van de financiele tegenvallers en vertraging waren in Faslane tijdens de binnenkomst niet veel te merken. De Britse Staatssecretaris van Defensie Quentin Davies: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor Astute nu zij voor de eerste keer haar thuisbasis Faslane binnenvaart. De Astute klasse onderzeeboten zullen op het gebied van onderzeebootbestrijding, oppervlakte oorlogvoering, nucleaire afschrikking, land attack mogelijkheden en inlichtingen enorm veel meer mogelijkheden bieden."

visuele herkenning
Duidelijke verbetering voor de Britse onderzeedienst
Dat de Astute de Royal Navy meer zal bieden op bovenstaande punten, is wel duidelijk. De onderzeeboten vervangen de eveneens nucleaire Trafalgarklasse, die sinds 1984 in de vaart zijn. Deze oude onderzeeboten kenden (net als andere Britse onderzeeboten) relatief veel problemen. Aan de nieuwe subs hebben de bouwers en de Royal Navy in ieder geval enige tijd kunnen besteden; de boten zijn besteld in 1997. De onderzeeboten hebben 38 raketten (Tomahawk) en torpedo's aan boord. Ze zijn 50% zwaarder bewapend dan hun voorgangers van de Trafalgar klasse.

Een ander voordeel is dat dankzij de nucleaire voortstuwing de onderzeeboten de hele aarde kunnen rondvaren zonder één keer boven water hoeven te komen. Daarnaast hoeven de kernreactoren van deze boten de komende 25 jaar niet bijgevuld te worden. De nieuwe aanwinst is bovendien langer dan de oudere klasse, maar niet sneller.De tests gaan het uitwijzen
De bemanning van HMS Astute zal de komende periode gebruiken voor proefvaarten. Commandant van HMS Astute Andrew Coles: "We beginnen met wat we weten en dan gaan we langzaam de grenzen opzoeken. Na de basics gaan we echt manouvreren met de onderzeeboot, boven water en later onder water. Dan de sensoren en wapensystemen en vertrekken we daarna richting Amerika om de Tomahawk te testen. Ook de Spearfish torpedo's zullen getest worden." Eind 2010 zal de Astute in dienst worden gesteld. Dan zal ook meer duidelijk zijn over de prestaties van de onderzeeboten. Onder water de wereld rond varen is mooi, maar laten we eerst bekijken of deze boten niet net zo lawaaiig zijn als eerdere nucleaire subs of net zoveel problemen kennen als bijvoorbeeld de dieselelektrische onderzeeboten van Britse makelij.


HMS Astute
HMS Astute op weg naar de onderzeebootbasis HM Naval Base Clyde, Faslane

subs crew
Doorsnede van HMS Astute (klik voor vergroting, bron: BAE Systems)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Astuteklasse
Trafalgarklasse

Onderzeeboten

Sleepboot beschadigt Astute
Astute aan de grond
Onderzeebootdreiging Australie
Nieuwe Britse onderzeeboot
Nieuwe Duitse onderzeeboten
Zweden moderniseert subs
Mijlpaal bouw Virginia klasse