Marineschepen.nl
 
   
 

Aandacht voor onderzeebootdreiging in Australië

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 13-11-2010

Woensdag 10 november moedigde Professor Paul Dibb in het Australische Perth zijn landgenoten aan om de Australische onderzeedienst de hoogste prioriteit te geven. Volgens Dibb zijn de 12 geplande nieuwe onderzeeboten voor de Australische marine hard nodig, gelet op de ontwikkelingen ter zee in AziŽ en vooral met betrekking tot China. De huidige zes Collins klasse onderzeeboten moeten vanaf 2025 worden vervangen door grote onderzeeboten met groot bereik en kruisvluchtwapens. Hij geeft daarmee voorrang aan subs, ten koste van grote amfibische transportschepen.

collins klasse
Drie onderzeeboten van de Collins klasse.

De wereld verandert. De macht van het Westen in AziŽ verdwijnt en wordt vooral ingevuld door China. Het gevolg is dat de buurlanden hun marines sterk uitbreiden. Ook AustraliŽ voelt de druk en invloed van China, dat na verwachting in 2030 meer dan 100 zeer stille onderzeeboten zal hebben. 20 jaar is in onderzeebootbouw-termen niet meer dan een oogwenk. De periode van eerste behoeftestelling tot operationele onderzeeboot beslaat namelijk doorgaans 20 tot 30 jaar.Nieuwe onderzeeboten
Al in 2007 gaf de Australische regering aan dat de marine op zoek moest naar een vervanger van de Collins klasse. De prijs voor het totale project zal rond de 20 miljard Euro liggen, de grootste defensie order in de Australische geschiedenis. De eilandbewoners hebben zoveel geld over voor de onderzeeboten omdat zij de kern zullen vormen van de Australische verdediging. De onderzeeboten zullen echter ook aanvallende taken krijgen: onderzeebootbestrijding, oppervlakte oorlogvoering, het verzamelen van inlichtingen, het afzetten van special forces en het uitvoeren van aanvallen op land met kruisvluchtwapens.
Het zeegebied rond AustraliŽ is enorm en daarom is behoefte aan grote onderzeeboten die veel wapens en voeding kunnen meenemen en een groot bereik hebben.

In 2024 moet de eerste onderzeeboot met de proefvaart beginnen.Vervanging Orions
Behalve onderzeeboten is de Australische marine ook bezig met de vervanging van de AP-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen. Deze vliegtuigen kunnen enorme gebieden in de gaten houden. Zij doen aan onderzeebootbestrijding, oppervlakte oorlogvoering met Harpoon missiles, het vergaren van inlichtingen en assisteren bij search and rescue operaties.
De beoogde vervanger is de Boeing P-8A Poseidon. Dit toestel heeft dit jaar een eerste testvlucht gehad en zal eerst bij de Amerikaanse marine in dienst komen. Het toestel is net iets groter dan de Orion en is iets sneller, maar heeft ongeveer hetzelfde bereik. De Poseidon is echter vele malen geavanceerder en moderner. Bovendien is het geen propellor vliegtuig, maar een jet. Voor de vliegende vakantiegangers onder de lezers: het toestel is gebaseerd op een Boeing 737-800, een bekend passagierstoestel. Overigens is de Orion afgeleid van de Lockheed Electra; een passagierstoestel uit de jaren '50.

P-8 Poseidon
Een Boeing P-8 Poseidon van de Amerikaanse marine tijdens een testvlucht in 2010.

Orion
Een Australische Lockheed AP-3C Orion.

Radar schepen vliegtuigen
Vliegtuigen dragen niet alleen bij aan onderzeebootbestrijding, maar ook aan verkenning van oppervlakteschepen. Door de kromming van de aarde is het bereik van een zeebeeldradar op een schip beperkt. Een Maritime Patrol Aircraft (MPA) zoals de Orion heeft een veel groter bereik dan een fregat doordat de radar van een vliegtuig zich veel hoger boven het aardoppervlak bevindt. In dit voorbeeld ziet het fregat schip A wel, B dankzij de hoge masten (maar is al achter de horizon) en vliegkampschip C niet. De Orion ziet de drie schepen A, B en C wel.

Radar bereik schepen vliegtuigen
De gele cirkels geven het bereik van de zeebeeldradar aan. Door de kromming van de aarde is het bereik van een zeebeeldradar beperkt. Een vliegtuig heeft een veel groter bereik dan een fregat doordat de radar van een vliegtuig zich veel hoger boven het aardoppervlak bevindt. Bovenstaande illustratie is een schets; een samenvoeging van een beeld uit het spel Harpoon en Google Maps. Voor meer achtergrond over de bestrijding van piraterij en toepassing van MPA's zie Dossier Somalie


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Collins
Onderzeeboten
Australische torpedo slaat in