Marineschepen.nl
 
   
 

Bouw nieuwe onderzeeboten VS bereikt mijlpaal

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 01-12-2002

De bouw van een splinternieuwe klasse van Amerikaanse nucleaire onderzeeboten heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. Met het aanbrengen van de drukhuid is de USS Virginia, die in juni 2004 opgeleverd moet worden, voor een belangrijk deel gereed.

In 1993 werd besloten om na drie uiterst moderne, maar ook zeer kostbare Seawolf-klasse onderzeeboten, andere (goedkopere) onderzeeboten te bouwen. Dit zijn de Virginia klasse "New Attack Submarines" geworden.

Flexibel
De nieuwe klasse onderzeeboten moeten voldoen aan zeer uiteenlopende eisen. Allereerst moeten ze kunnen opereren in zowel diepe als ondiepe wateren. Daarnaast worden, in tegenstelling tot het verleden, toen onderzeeboten vaak voor één taak werden gebouwd (met wapens tegen landdoelen of juist tegen andere onderzeeboten), deze onderzeeboten voor meerdere doelen gebouwd. De volgende taken moeten de subs kunnen volbrengen:
het aanvallen van landdoelen, andere onderzeeboten en oppervlakte schepen
het verzamelen van inlichtingen over vijandelijke eenheden;
het leggen van mijnen;
het afzetten van speciale eenheden voor verkenning, sabotage, enz.
Stil, stiller, stilst
Belangrijk bij onderzeeboten is het geluid dat geproduceerd wordt. De geavanceerde sonarsystemen van tegenwoordig zijn zeer gevoelig en kunnen schepen van ver detecteren. Omdat onderzeeboten juist ingezet worden om zonder opgemerkt te worden hun taken uit te voeren, wordt het steeds moeilijker om onderzeeboten zó stil te krijgen dat niemand ze hoort. De Russische marine zegt met de nieuwe verbeterde Akula klasse onderzeeboot en de (nog te bouwen) SSN-P-IX klasse de stilste onderzeeboten in bezit te hebben. De nieuwe Amerikaanse verbeterde Los Angeles klasse is weliswaar lawaaieriger, de Seawolf en Virginia klasse onderzeeboten zijn volgens de Amerikanen nóg stiller dan de nieuwe Russische. Laten we het maar niet gaan hebben over wat ze in Zweden, Denemarken, Griekenland, Turkije, Italië, Spanje en Duitsland over hún nieuwe onderzeeboten zeggen...

De beoogde 30 (!) nieuwe Amerikaanse onderzeeboten moeten in 2025 allemaal in de vaart zijn. Op dit moment wordt aan drie onderzeeboten gebouwd: Virginia, Texas en Hawaii.USS Virginia
Tekening van de Virginia klasse (Beeld: Amerikaanse marine)

USS Seawolf
Seawolf: duur, maar wel geavanceerd. (Foto: Amerikaanse marine)

Los Angeles
Improved Los Angeles (Foto: Amerikaanse marine)


Viking, de nieuwe onderzeeboot voor Denemarken en Zweden (Beeld: Kockums)


De nieuwe Duitse, Italiaanse en Noorse onderzeeboten: Type 212 (Beeld: TKMS)


Iets groter dan de Type 212: Type 214 voor Griekenland en Zuid-Korea (Beeld: TKMS)


Voor Spanje, Portugal en Chili: Scorpene (Beeld: DCNS)

De nieuwe onderzeeboten voor Turkije (Type 209-1400), Zuid-Afrika (Type 209-1400), China (Amur 1650), India (Amur 1650), Australië (Collins), Singapore (Sjoormen B), Vietnam (Kilo), Polen (Type 206), Syrië (Kilo) en Japan (Oyashio) zijn in dit overzicht niet meegenomen.

(bron: www.news.navy.mil/local/navsea, www.naval-technology.com, www.fas.org en www.subnetitalia.it)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Virginia klasse
Onderzeeboten

Onderzeebootdreiging Australie
Nieuwe Britse onderzeeboot
Nieuwe Duitse onderzeeboten
Zweden moderniseert subs