Marineschepen.nl
 
   
 

Rusland koopt Franse helikoptercarriers

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 08-02-2010

Rusland gaat vier Franse Landing Platform Helicopters (LPH) kopen van de Mistral klasse. Dat heeft het Franse Ministerie van Defensie bekend gemaakt. Er was al enige tijd interesse bij de Russen om schepen met dergelijke amfibische kwaliteiten te kopen, nadat tijdens het conflict met Georgië de tekortkomingen van het Russische materieel aan het licht kwamen. Het is de eerste keer dat Rusland marineschepen koopt van een NAVO-land.

Zorgen bij buurlanden
Niet iedereen zal gelukkig zijn met de verkoop. Zo uitten Litouwen en Georgië eerder hun zorgen over de aanstaande deal, omdat zij bang zijn dat het materieel tegen hen gebruikt zal worden. Ook NAVO landen zijn niet onverdeeld positief, omdat hiermee kwalitatief hoogwaardig materieel in handen valt van een niet NAVO land, dat recentelijk nog op oorlogspad was. Het toch pro-Russische Frankrijk heeft zich hier weinig van aangetrokken en de amfibische aanvalsschepen verkocht. Overigens had Rusland ook interesse in Nederlandse ontwerpen (van Damen Naval Shipbuilding) en Spaanse (Navantia).



Amphibious Assault Ships
De schepen van de Mistral klasse zijn amphibious assault ships of LPH's. Ze hebben een waterverplaatsing van 21.300 ton en zijn 199 meter lang. Maximaal 900 mariniers kunnen als amfibische strijdkrachten aan boord en zij kunnen afgezet worden met landingsvaartuigen of hovercrafts (LCAC's) via het dok, maar vooral met de 16 helikopters. Het schip kan ook dienen als commandoplatform van grote operaties op land die vanaf zee gecoordineerd moeten worden.

Frankrijk beschikt over twee schepen van de Mistral klasse: Mistral en Tonnere. Een derde, Dixmude, is nog in aanbouw. De twee zijn op basis van waterverplaatsing de grootste twee van de Franse marine. Het prijskaartje zal tussen de 300 en 500 miljoen euro per stuk liggen.



Mistral
De Mistral (foto: Franse marine)

Mistral
De Mistral tijdens helikopteroperaties. (foto: Franse marine)

Mistral
Het dok heeft plek voor landingsvaartuigen of hovercrafts. (foto: Franse marine)

Mistral
Het zijn volwaardige helikoptercarriers. (foto: Franse marine)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Mistral LHD

Toch Mistrals naar Rusland
Deal Mistrals onzeker
Nieuwe vliegkampschepen