Vaardag Hr.Ms. Van Amstel

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 15-11-2002

Personeelsvoorziening KM organiseerde dinsdag 12 november een vaardag aan boord Hr.Ms. Van Amstel voor jongeren die interesse hebben in een baan bij de marine. Een van de bezoekers van deze website was erbij!

vaardag
Vertrek uit de haven.

Om ge´nteresseerden in een baan bij de marine wat meer te laten zien dan tijdens de vlootdagen, wordt sinds een aantal jaren maandelijks gevaren met een fregat of mijnenjager. Dit keer waren opnieuw 150 mensen mee om een kijkje te nemen.Windkracht 7
Omdat de Hr.Ms. Van Amstel zou oefenen met de Hr.Ms. Karel Doorman op de Noordzee, werd besloten om toch echt de zee op te gaan. Het waaide immers behoorlijk en door de vrij hoge golven ging het schip aardig op en neer. Voor een aantal mensen werd dat te veel en hebben helaas een deel van de dag boven de wc gehangen. Voor de personen die dat niet hoefden, is naast de rondleidingen aan dek genoeg te zien geweest.Vliegtuigen
Een van de demonstraties die gepland stonden was de "lichte-lasten" oefening met Hr.Ms. Karel Doorman. De schepen gaan dan heel dicht langs elkaar varen om met touwen spullen over te zetten. Helaas kon dit door de weersomstandigheden en het strakke programma niet doorgaan. Want vrij snel hierop zou een luchtverdedigingsoefening plaatsvinden. Wat zich in de commando centrale afspeelde heeft slechts een enkeling kunnen zien, maar aan dek was duidelijk dat de oefening was begonnen toen een learjet rakelings over het dek scheerde. Sensatie! Nadat dit vliegtuig nog een aantal keer heel dicht langs het schip voorbij was komen vliegen, zette de Van Amstel weer koers naar Den Helder. Op de rede werd na de hoge vaart demonstratie nog een bezoekje afgelegd door een Lynx helikopter van de marine, die met de korte demonstratie de dag compleet maakte.
Na 4 uur op zee, was iedereen behoorlijk moe, onder de indruk (en een aantal nog aardig zeeziek). Hopelijk smaakte dat voor velen naar meer!Hr.Ms. Karel Doorman komt dichterbij voor de oefening "lichte lasten". Middels de rood-gele vlag (vlag Romeo) geeft hij aan dat hij gereed is voor de bevoorrading op zee/ lichte lasten.Op het helidek van Hr.Ms. Van Amstel staan een bezoekers niets vermoedend te praten. Enkele minuten later vloog een straaljager hier vlak over heen.Op Hr.Ms. Karel Doorman staat de BOZ-rol op post: in de midscheeps staan mannen en vrouwen in warme oranje pakken te wachten tot de lijnen overgaan.Een Lynx helikopter van de Marineluchtvaartdienst (MLD) vliegt weg na een indrukwekkende demonstratie.Voor meer informatie over een dagje meevaren (als je tussen de 16 en 30 jaar bent en misschien wil werken bij de marine) kijk op: www.werkenbijdemarine.nl.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Van Amstel naar New Orleans
Karel Doorman klasse infoReclame