Marineschepen.nl
 
   
 

Zuid-Afrika neemt tweede fregat in ontvangst

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 26-02-2004

Woensdag 25 februari arriveerde de SAS Isandlwana voor het eerst in Simonstown Naval Base, Zuid-Afrika. De Isandlwana is het tweede fregat in de splinternieuwe Valour klasse, waarvan het eerste schip in november arriveerde. Het schip werd feestelijk ontvangen na een lange reis vanuit Duitsland, waar het schip is gebouwd. In totaal zal de Zuid-Afrikaanse marine vier van deze fregatten in dienst nemen.

SAS Isandlwana
SAS Isandlwana voor de Tafelberg.

SAS Isandlwana
Het schip trok veel bekijks.

Lange reis
Op 31 januari vertrok het nieuwste schip, de SAS Isandlwana, van de Zuid-Afrikaanse marine vanuit Kiel in Duitsland. Daar bevindt zich namelijk de werf Blohm+Voss, waar het schip is gebouwd. Via Brest (Frankrijk) voer het naar Algericas in Spanje, waar de bemanning utgebreid kon genieten van de Spaanse haven. Hiervandaan is het echt begonnen aan de lange overtocht naar Simonstown (bij Kaapstad). Ook deze reis was geen probleem, alles was voor die tijd natuurlijk uitgebreid getest.Verschillende marineschepen en vliegtuigen begeleidden het schip tijdens de aanloop naar de haven. Op de marinebasis zelf stonden veel familieleden van de bemanning op het schip te wachten. Natuurlijk was ook veel personeel nieuwsgierig naar de nieuwste aanwinst.

Afbouwen
Nu de SAS Isandlwana in de thuishaven ligt, is het nog niet klaar voor het echte werk. Veel wapensystemen, sensoren en computersystemen zijn van Zuid-Afrikaanse makelij en zullen nu pas geplaatst worden. Op de foto's is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat het kanon nog ontbreekt. Als alle wapensystemen en software is ge´nstalleerd gaat het opwerken beginnen: varen met zo'n groot fregat is al nieuw voor Zuid-Afrika, vechten helemaal. Want het is bijna 20 jaar geleden dat de Zuid-Afrikaanse marine zo'n groot schip in dienst had en nog nooit zo'n modern schip.

SAS Isandlwana
SAS Isandlwana voor de kust van Zuid-Afrika SAS Spioenkop
Het derde schip in de serie staat op het punt om richting het zuiden te vertrekken. SAS Spioenkop is op 7 februari na een proefvaart van een week bij Denemarken uitvoerig getest bij windkracht 9. Een Zuid-Afrikaanse bemanning zal het schip overnemen en naar Simonstown varen, waar het op 15 maart zal aankomen.Foto's

SAS Isandlwana Zuid Afrika
Het kanon en andere systemen worden in Zuid-Afrika ge´nstalleerd.

SAS Isandlwana
De schepen zijn voorzien van zowel schroeven als een waterjet.

Bronnen:Blohm+Voss en News24.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nieuwe schepen Zuid-Afrika
Valour klasse