Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaans marineschip haalt voor derde keer in korte tijd drones gericht op IsraŽl neer


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 23-11-2023 | Laatst aangepast: 23-11-2023


Een Amerikaanse torpedobootjager heeft voor de derde keer in korte tijd drones neergehaald die op weg waren naar IsraŽl. De drones werden afgevuurd vanuit door Houthi's gecontroleerde gebieden in Jemen. Boven de Rode Zee werden deze vernietigd door de Thomas Hudner, zo meldt US Command Central op X.

Thomas Hudner
USS Thomas Hudner op archiefbeeld. (Foto: US Navy)

US Command Central spreekt op X van one-way attack drones. Door Iran gesteunde Houthi's vuren deze al enkele weken af vanuit Jemen, sinds het conflict tussen IsraŽl en Hamas begonnen is. Volgens de Amerikaanse marine is er geen schade aan het schip en zijn er geen gewonden gevallen. De aanval was dan ook niet tegen het schip gericht.Het was niet de eerste keer dat de destroyer USS Thomas Hudner in moest grijpen. Het is de tweede keer in twee weken dat dit gebeurt en op 15 november werd tijdens een patrouille in de Rode Zee over een periode van negen uur meerdere kruisvluchtwapens en drones neergehaald. Dat gebeurde destijds door zusterschip USS Carney. Vermoedelijk deden de torpedobootjagers dat met Standard Missile 2-raketten.

Afgelopen zondag werd door Houthi's bovendien het vrachtschip Galaxy Leader gekaapt met aan boord 25 bemanningsleden. Het schip werd gekozen vanwege de banden met IsraŽl van de eigenaar ervan. Direct werd de vrijlating van de bemanningsleden geŽist, maar nog altijd is het lot van de opvarenden onzeker.Ver van de carrier strike group
USS Thomas Hudner is een destroyer van de Arleigh Burkeklasse die eind 2018 in dienst werd gesteld. Het schip is onderdeel van de Gerald R. Ford carrier strike group, onder leiding van het grootste marineschip dat ooit gebouwd is, USS Gerald R. Ford.

Momenteel opereert de Thomas Hudner echter, geografisch gezien, los van deze groep. Na aankomst in het oosten van de Middellandse Zee is de Thomas Hudner een andere koers gaan varen. Via het Suezkanaal nam de destroyer positie in voor de kust van Jemen.

De carrier strike group van USS Gerald R. Ford blijft ondertussen in het oosten van de Middellandse Zee vanwege het conflict tussen IsraŽl en Hamas. Maandag werd bekend dat Secretary of Defense Lloyd Austin voor de tweede keer een langer verblijf bevolen had.

In eerste insntantie zou vliegkampschip USS Dwight D. Eisenhower de Gerald R. Ford met ondersteunende schepen vervangen, maar dit schip is naar de Arabische Zee gestuurd.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Carney haalt raketten en drones neer