Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaanse destroyer USS Carney schoot boven Rode Zee raketten neer


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-10-2023 | Laatst aangepast: 19-10-2023


Vandaag heeft de Amerikaanse torpedobootjager USS Carney (Arleigh Burkeklasse) meerdere kruisvluchtwapens en drone's neergehaald. De Carney voer op dat moment in het noorden van de Rode Zee en de raketten zouden zijn afgevuurd door Houthi-rebellen. Dat meldt CNN vanavond. De raketten waren niet gericht op het schip, maar waren kruisvluchtwapens die voor landdoelen zijn bedoeld. Mogelijk dat de wapens op IsraŽl waren gevuurd.

Carney
USS Carney (Foto: Amerikaanse marine).

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie heeft zelf in een persconferentie bekend gemaakt dat de Carney drie land attack cruise missiles heeft neergeschoten. Ook verschillende drones zijn uitgeschakeld door het marineschip."Deze actie was een demonstratie van de integrated air and missile defense-achitectuur die we in het Midden-Oosten hebben opgebouwd, en die we bereid zijn te gebruiken wanneer dat nodig is om onze partners en onze belangen in deze belangrijke regio te beschermen", zei woordvoerder brigadier general Pat Ryder vandaag. Met deze toelichting doelt Ryder waarschijnlijk op dat het neerhalen van de luchtdoelen geen actie was van alleen de torpedobootjager. Het schip heeft wel gelanceerd, maar heeft bijvoorbeeld informatie gekregen van andere sensoren. De VS investeert al langer tegen ballistische en kruisvluchtwapen-dreigingen uit landen in het Midden-Oosten.Volgens Ryder wordt de aanval nog geanalyseerd, maar waren de kruisvluchtwapens en drones afkomstig van Houthi-rebellen in Jemen. Deze rebellen worden gesteund door Iran en hebben eerder geavanceerde missiles op schepen geschoten in de Rode Zee.

Dit keer was de aanval dus niet gericht op een schip, zo zei Ryder. Wat de doelen waren, is niet bekend, maar volgens Ryder vlogen de wapens in noordelijke richting, "mogelijk gericht op doelen in IsraŽl".

Help je Marineschepen.nl?
Met jouw donatie kan Marineschepen.nl -onafhankelijk- nieuws- en achtergronden blijven publiceren.
Of scan deze QR-code met je telefoon.
QR

Meer info over donaties aan Marineschepen.nl lees je op de donatiepagina.

Ford
USS Carney maakt onderdeel uit van de Carrier Strike Group onder leiding van vliegkampschip USS Gerald R. Ford. De Carney voer dan ook tot voor kort in de Middellandse Zee. Pas woensdag passeerde de torpedobootjager het Suezkanaal en voer het schip de Rode Zee in.

Het Pentagon heeft niet bekend gemaakt welke wapensystemen de Carney heeft ingezet. Het schip beschikt in ieder geval over Standard Missile 2 (SM-2), waarmee luchtdoelen kunnen worden neergehaald op grotere afstanden.

Jaime Auteur: Jaime Karremann
Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.
comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Ook Amerikaanse mariniers richting IsraŽl

VS stuurt 2e carrier plus mogelijk mariniers

Ford gearriveerd

Ford richting IsraŽl