Het Amerikaanse vliegkampschip USS Gerald R. Ford is gisteravond Nederlandse tijd aangekomen in het oosten van de Middellandse Zee. Dat deelde het Amerikaanse Central Command mee in een korte persverklaring. Mogelijk blijft het daar niet bij en wordt ook de Eisenhower gestuurd.
USS Gerald R. Ford op archiefbeeld. Het schip is 337 meter lang, is op de waterlijn 41 meter breed en heeft een diepgang van 12 meter. De Ford heeft twee nieuw ontworpen kernreactoren aan boord. (Foto: US Navy)
Met de Ford al ter plaatste hoopt de VS andere landen of strijdmachten af te schrikken om “voordeel proberen te halen uit deze situatie”, zo zei de commandant van Central Command in de persverklaring.
Behalve het grootste marineschip ter wereld, maken nog een kruiser en vier torpedobootjagers deel uit van de Carrier Strike Group: de kruiser USS Normandy (Ticonderogaklasse) en destroyers USS Thomas Hudner, USS Ramage, USS Carney en USS Roosevelt (Arleigh Burkeklasse).
Daar blijft het mogelijk niet bij. De Amerikaanse carrier van de Nimitzklasse USS Dwight D. Eisenhower vertrekt volgens plan deze week met escorteschepen. De carrier uit 1977 zou de Ford vervangen in de Middellandse Zee, maar Washington overweegt om de Ford langer in de Med te laten, waardoor een groot aantal Amerikaanse schepen nabij Israël actief zal zijn.
Behalve het Amerikaanse vlootverband zijn er meer schepen in het oosten van de Middellandse Zee. Zeven marineschepen maken deel uit van het permanente NAVO-eskader SNMG2, onder leiding van een Britse staf aan boord van Type 45 torpedobootjager HMS Duncan. Zij hebben echter geen opdracht gekregen om zich richting Israël te begeven.
Het vlaggenschip vertrok gisteren uit Istanbul, samen met het Spaanse bevoorradingsschip ESPS Patino. Verder maken het Spaanse fregat Mendez Nunez (Alvaro de Bazanklasse), het Italiaanse fregat ITS Margottini (Carlo Bergaminiklasse/ FREMM), het Franse fregat Surcouf (La Fayetteklasse), het Turkse fregat TCG Yavuz (Barbarosklasse) en het Duitse bevoorradingsschip FGS Frankfurt Am Main (Berlinklasse) deel uit van het eskader. Vanuit Griekenland sluit ook het fregat HS Psara (Hydraklasse) aan.
Auteur: Jaime Karremann Jaime is oprichter van Marineschepen.nl en heeft meer dan 1.500 artikelen geschreven over uiteenlopende marine-onderwerpen. In 2017 gaf hij zijn non-fictieboek In het diepste geheim uit en later onderzeebootthriller Orka. Voor Jaime fulltime met deze site aan de slag ging, werkte hij ruim 12 jaar bij de marine, waarvan het grootste deel in een burgerfunctie. Jaime studeerde Communicatie in Groningen.