Het boek 'Orka'


Laatst aangepast: 20-02-2019

Orka, het fictie-vervolg op In het diepste geheim speelt zich af op een Nederlandse onderzeeboot. Orka is de eerste Nederlandse onderzeebootthriller. In februari 2019 werd het boek door Schrijven Magazine op de shortlist gezet in de categorie beste fictieboek 2018, voor hun prijs genaamd Alice Indie Boek Prijs.


Orka staat op de shortlist van de Alice Indie Boek Prijs van Schrijven Magazine!

bestelknop


Het verhaal
Orka vertelt het verhaal van twee personen aan boord van de onderzeeboot Hr.Ms. Orka, een fictieve driecilinderonderzeeboot (hetzelfde type als de Tonijn, van het Marinemuseum in Den Helder). Het gaat om commandant LTZ1 Ed van Haaren en korporaal ODVB (telegrafist) Mark Willemsen.

"1980. Koude Oorlog.
Ed van Haaren is commandant van een Nederlandse onderzeeboot en komt tijdens zijn geheime operatie ver boven de Poolcirkel een nieuwe Sovjetonderzeeboot op het spoor.
Ondertussen doet de jonge Mark Willemsen er alles aan om de scheepskrant aan boord tot een succes te maken. Dat lukt en de bemanning raakt in de greep van de krant. Lang lijkt dat onschuldig vermaak."

Boekpresentatie Orka
Overhandiging van het eerste exemplaar aan SBN b.d. Pieter Bindt. (Foto: Jeroen van Zaalen)

Realistisch
Orka is in tegenstelling tot In het diepste geheim fictie. Voor het eerste boek zijn alle feiten zorgvuldig gecontroleerd en hebben ge´nterviewden 'hun' passages gemaild gekregen om de tekst te kunnen controleren. Orka is volledig verzonnen, maar is wel een duidelijke link met de realiteit. Dat is mooi terug te zien in de titel, want het boek is vernoemd naar de onderzeeboot waar het verhaal zich op afspeelt: Hr.Ms. Orka, de vijfde van de vier driecilinders. De naam van deze fictieve onderzeeboot is niet volledig uit de lucht gegrepen: aanvankelijk zou de vierde Walrusklasse onderzeeboot zo heten. De marine vond uiteindelijk dat de naam te agressief was en koos voor Bruinvis.

Hoewel het verhaal dus fictie is, zijn veel elementen zo realistisch mogelijk weergegeven. Dat varieert van het leven aan boord van een driecilinder in 1980 tot het gebruik van de 'Adonis' KL-7 cryptomachine. Uiteraard is voor dit boek weer veel onderzoek verricht. Zo zijn oud-onderzeebootmannen ge´nterviewd, zijn extra documenten en bestudeerd en zijn meerdere bezoeken aan de Tonijn gebracht.Inkijkexemplaar
Alvast wat lezen van Orka? Dat kan middels het inkijkexemplaar. Klik hier!

Te koop
De standaard editie Orka is sinds november 2018 te koop in diverse boekhandels en natuurlijk via Bol.com. Deze editie is een softcover met de blauwe omslag. Natuurlijk is Orka ook via Marineschepen.shop te koop.
De prijs van de standaard editie is € 19,99.
ISBN: 9789082699531

Orka
De speciale editie van Orka. (Beeld: Studio Jan de Boer i.s.m. Olivier Heiligers)

Speciale editie
Op Marineschepen.shop is echter nog iets meer te koop: de speciale editie van Orka! De speciale editie bevat een ge´llustreerde cover en zeventien illustraties, voor ieder hoofdstuk een. Deze zijn gemaakt door de Amsterdamse illustrator Olivier Heiligers, die onder andere bekend is van zijn werk voor De VPRO Gids de Volkskrant en Het Parool. Heiligers werd eerder dit jaar overigens ook gevraagd om een illustratie te maken voor de Washington Post. Speciaal voor Orka heeft hij zeventien verschillende objecten uit het verhaal gehaald en deze getekend in zijn herkenbare Klare-lijn stijl. Steeds heeft Heiligers getracht de illustratie zo realistisch mogelijk te maken, aan de hand van research in samenwerking met Jaime Karremann. Het resultaat is een unieke verzameling van objecten die het tijdsbeeld stijlvol weergeven.

Vanzelfsprekend is de oplage van dit boek (met uiteraard hetzelfde verhaal ;-)) kleiner en deze editie zal vooralsnog alleen via Marineschepen.shop te koop zijn. De prijs van de speciale editie is € 24,99.
ISBN: 9789082699548

Gelimiteerde editie: slechts 100 exemplaren (uitverkocht)
We zijn er nog niet! Naast de speciale editie volgde ook een eenmalige uitgave van slechts honderd stuks. Natuurlijk staat ook hier het boek centraal, maar dan in hardcover-versie, gesigneerd en genummerd. Ook zal een extra illustratie worden afgedrukt (en worden gesigneerd en genummerd door de illustrator) op A4-formaat en wordt een deel van de originele tekening met dwarsdoorsnedes op groot formaat toegevoegd. Deze dwarsdoorsnedes werden gebruikt voor de bouw. Het geheel is verpakt in een fraaie doos die speciaal voor deze editie werd gemaakt en bedrukt.

De prijs was € 59,99 en kon alleen via Marineschepen.shop besteld worden.

ISBN: 9789082699555

In korte tijd waren alle honderd exemplaren verkocht.

Wie hebben aan dit boek meegewerkt?
Redactie: Linda Crombach
Vormgeving omslag: Studio Jan de Boer
Beeld standaard editie: Simon Bruins Slot/ Brownscastle
Beeld speciale en gelimiteerde editie: Olivier Heiligers
Vormgeving kaartjes: Cas Fijen/ Fijen designs
Vormgeving binnenwerk: Astrid Janse/ Bureau Janse
Drukker: BoekenGilde
Boekhandel vertegenwoordiging: Paul Impens/ Ef & Ef Media
PR: Marianne de Bruijn/ De BruijnPR
Handling en verzending bestellingen Marineschepen.shop: Hexspoor e-fulfilment
Uitgever: BWV Media | Marineschepen.nl

Inhoudelijk o.a. (voor uitgebreid dankwoord zie boek): oud-bemanningsleden en oud-commandanten van onderzeeboten, Marinemuseum.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Menu - In het diepste geheim

Gerelateerde artikelen