Marineschepen.nl
 
   
 

Het boek 'Orka'


Laatst aangepast: 13-12-2023

'Verfrissend, spannend. Absoluut een aanrader.' (Militaire Courant)
Orka, het fictie-vervolg op In het diepste geheim speelt zich af op een Nederlandse onderzeeboot. Orka is de eerste Nederlandse onderzeebootthriller. Dit boek is alleen in het Nederlands verschenen.


Orka is voor Ç20,- te koop via Bol.com.


bestelknop

Positief
De reacties op Orka zijn erg positief. (Jonge) lezers die nog nooit iets over onderzeeboten hadden gelezen zijn enthousiast, het verhaal speelt zich natuurlijk af in een vreemde, stinkende, uiterst smalle onderzeeboot vol apparatuur. Maar de mens staat centraal.

Vanzelfsprekend werd het boek ook door ervaren marinepersoneel gelezen. Opvallend was dat zij zich weer helemaal aan boord voelden: "Het boek is vlot geschreven en mijn complimenten voor de weergave van het leven aan boord van een 3 cylinder onderzeeboot. Ik waande mij weer terug in 1962 aan boord van Hr.Ms. Dolfijn", schreef een oud-onderzeebootman.

Een andere reactie van iemand die wel bij de marine had gevaren, maar nooit op een onderzeeboot: "Als oud bovenwater marineman, was ik zeer verrast over de herkenbaarheid van de taal en cultuur en anderzijds over de mogelijkheden die een sub had om informatie te verzamelen. Het was zowel een feest van herkenning (er zijn meer overeenkomsten in cultuur en omgang dan de onderzeedienstmensen zullen toegeven) maar ook een inkijk in een compleet andere wereld."

En hoe reageerde de pers?

'Verfrissend, spannend. Absoluut een aanrader.' (Militaire Courant)
'Stoppen met lezen is bijna onmogelijk' (Leesclub van Alles)
'Alsof de lezer mag meeturen door de periscoop' (Thrillzone)

kaart Orka
In september 1980 vaart Hr.Ms. Orka vanuit Den Helder naar het noorden, richting het patrouillegebied tegen de grens van de Barentszzee. Uit inlichtingen is gebleken dat diverse Sovjetschepen in die wateren actief zijn, waaronder een nieuwe onderzeeboot. (Kaart: OpenHistoricalMap.org/ bewerking: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het verhaal (zonder spoilers)
Orka vertelt het verhaal van twee personen aan boord van de onderzeeboot Hr.Ms. Orka. Dit is een fictieve driecilinder-onderzeeboot (hetzelfde type als de Tonijn, van het Marinemuseum in Den Helder).

Ed van Haaren en Mark Willemsen zijn de hoofdpersonen.

Van Haaren (LTZ1) is commandant van de Nederlandse onderzeeboot en komt tijdens zijn geheime operatie ver boven de Poolcirkel een nieuwe dieselelektrische Sovjetonderzeeboot op het spoor. De 35-jarige Van Haaren is een ervaren onderzeebootman, hij geeft om zijn bemanning en is gedreven, maar staat onder grote druk. Tijdens reizen als deze is hij met zijn bemanning vrijwel afgesloten van de buitenwereld, contact is haast niet mogelijk. Op Van Haaren is de term 'Schipper naast God' toepasselijk; onder water neemt hij besluiten over leven en dood.

De jonge telegrafist Mark Willemsen (korporaal ODVB) is ondertussen verantwoordelijk voor de scheepskrant aan boord. Hij doet er alles aan om zijn publicaties tot een succes te maken en de bemanning te vermaken tijdens de stille uurtjes van de geheime operatie. De scheepskrant blijkt een succes en de bemanning raakt in de greep van de krant. Lang lijkt dat onschuldig vermaak.


Hr.Ms. Potvis, een van de driecilinderonderzeeboten..

Realistisch
Het verhaal van Orka is in tegenstelling tot In het diepste geheim fictie. Orka is volledig verzonnen, maar er is wel een duidelijke link met de realiteit. Dat is mooi terug te zien in de titel, want het boek is vernoemd naar de onderzeeboot waar het verhaal zich op afspeelt: Hr.Ms. Orka, de vijfde van de vier driecilinders. De naam van deze fictieve onderzeeboot is niet volledig uit de lucht gegrepen: aanvankelijk zou de vierde Walrusklasse onderzeeboot zo heten. De marine vond uiteindelijk dat de naam te agressief was en koos voor Bruinvis.

Hoewel het verhaal dus fictie is, zijn veel elementen zo realistisch mogelijk weergegeven. Dat varieert van het leven aan boord van een driecilinder in 1980 tot het gebruik van de 'Adonis' KL-7 cryptomachine. En van voetbaluitslagen tot een (verboden) slogan van Yogho Yogho. Veel kennis en informatie is afkomstig uit het onderzoek voor In het diepste geheim, maar uiteraard is ook voor Orka veel extra onderzoek verricht. Zo zijn oud-onderzeebootmannen ge´nterviewd, zijn extra documenten en bestudeerd en zijn meerdere bezoeken aan de Tonijn gebracht. Oh, en hoe kom je aan voetbaluitslagen en Yogho Yogho-slogans uit 1980? Precies: uren en uren kranten op Delpher.nl lezen. Heerlijk!

plattegrond
Klik voor vergroting. De plattegrond die de auteur voor Orka maakte van de bovenste cilinder van de onderzeeboot. Deze schets is gemaakt op basis van de bouwtekening en was belangrijk bij het correct bedenken en vertellen van het verhaal. Voor het boek is een mooiere illustratie gemaakt, door Cas Fijen, van deze cilinder. (Schets: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Maar je kan kranten uit de jaren '80 lezen tot je tot de patatgeneratie hoort, een verhaal gaat pas echt leven als de mensen echt zijn, als de bemanning tot leven komt als een team dat knallende ruzie kan maken, maar weinig nodig heeft om te zeuren of een mooi feestje te maken, en bovenal voor elkaar door het vuur gaat. Een ervaren oud-onderzeebootcommandant met vele geheime operaties op zijn naam belde na het lezen van het manuscript en complimenteerde de auteur met het realiteitsgehalte: "Je moet jaren op die boten hebben gevaren om [de sfeer] zo te kunnen beschrijven."

Meer lezen over het verhaal achter het verhaal van Orka kan op de pagina over de Driecilinder-onderzeeboten. Let op als je het boek nog niet hebt gelezen: er staan spoilers in.

Inkijkexemplaar
Alvast wat lezen van Orka? Dat kan middels het inkijkexemplaar dat in PDF te downloaden is. De eerste zestien pagina's zijn te lezen zodat je een indruk krijgt van het boek.
Klik hier om de eerste pagina's te lezen!


Overhandiging van het eerste exemplaar aan schout-bij-nacht buiten dienst Pieter Bindt in boekhandel Scheltema te Amsterdam. Bindt is oud-directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en oud-onderzeebootman. Tijdens een gesprek met hem over zijn avonturen tijdens de Koude Oorlog vertelde Bindt een verhaal dat de inspiratie voor dit boek betekende. (Foto: Jeroen van Zaalen, video: Marleen Vermeulen)

Te koop
De standaard editie Orka is te koop in diverse boekhandels en natuurlijk via Bol.com. Deze editie is een softcover met de blauwe omslag. Natuurlijk is Orka ook via andere (web)winkels te koop.
Prijs: € 20,-
ISBN: 9789082699531

Orka
De speciale editie van Orka. (Beeld: Studio Jan de Boer i.s.m. Olivier Heiligers)

Speciale editie (uitverkocht)
De speciale editie bevat een ge´llustreerde cover en zeventien illustraties, voor ieder hoofdstuk een. Deze zijn gemaakt door de Amsterdamse illustrator Olivier Heiligers, die onder andere bekend is van zijn werk voor De VPRO Gids de Volkskrant, Het Parool en de Washington Post. Speciaal voor Orka haalde hij zeventien verschillende objecten uit het verhaal en tekende deze in zijn herkenbare 'klare-lijn'-stijl. Steeds heeft Heiligers getracht de illustratie zo realistisch mogelijk te maken, aan de hand van research in samenwerking met Jaime Karremann. Het resultaat is een unieke verzameling van objecten die het tijdsbeeld stijlvol weergeven.

Vanzelfsprekend was de oplage van dit boek (met uiteraard hetzelfde verhaal ;-)) klein. De prijs van de speciale editie was € 24,99.
ISBN: 9789082699548

Gelimiteerde editie: slechts 100 exemplaren (uitverkocht)
We zijn er nog niet! Naast de speciale editie volgde ook een eenmalige uitgave van slechts honderd stuks. Natuurlijk staat ook hier het boek centraal, maar dan in hardcover-versie, gesigneerd en genummerd. Ook zal een extra illustratie worden afgedrukt (en worden gesigneerd en genummerd door de illustrator) op A4-formaat en wordt een deel van de originele tekening met dwarsdoorsnedes op groot formaat toegevoegd. Deze dwarsdoorsnedes werden gebruikt voor de bouw. Het geheel is verpakt in een fraaie doos die speciaal voor deze editie werd gemaakt en bedrukt.

De prijs was € 59,99 en kon alleen via Marineschepen.shop besteld worden.

ISBN: 9789082699555

In korte tijd waren alle honderd exemplaren verkocht.

Wie hebben aan dit boek meegewerkt?
Redactie: Linda Crombach
Vormgeving omslag: Studio Jan de Boer
Beeld standaard editie: Simon Bruins Slot/ Brownscastle
Beeld speciale en gelimiteerde editie: Olivier Heiligers
Vormgeving kaartjes: Cas Fijen/ Fijen designs
Vormgeving binnenwerk: Astrid Janse/ Bureau Janse
Drukker: BoekenGilde
Boekhandel vertegenwoordiging: Paul Impens/ Ef & Ef Media
PR: Marianne de Bruijn/ De BruijnPR
Handling en verzending bestellingen Marineschepen.shop: Hexspoor e-fulfilment
Uitgever: BWV Media | Marineschepen.nl

Inhoudelijk o.a. (voor uitgebreid dankwoord zie boek): oud-bemanningsleden en oud-commandanten van onderzeeboten, Marinemuseum.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu

Gerelateerde artikelen
Nieuw boek: Orka

In het diepste geheim