Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw: Orka, het fictie-vervolg op In het diepste geheim


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 01-10-2018 | Laatst aangepast: 16-10-2018


Op 7 november 2018 verschijnt de eerste Nederlandse onderzeebootthriller Orka, het fictie-vervolg op In het diepste geheim. Het boek speelt zich, in 1980, af op een driecilinderonderzeeboot zoals de Tonijn. Vandaag worden voor het eerst de boekomslagen getoond op Marineschepen.nl en gaat de voorverkoop van start.

CSS
Daar is het nieuwe boek dan: Orka! Speciaal voor deze omslag werd een 3D-model van een driecilinderonderzeeboot gebouwd. (Beeld: Studio Jan de Boer i.s.m. Simon Bruins Slot)

In het diepste geheim werd in juni 2017 gepubliceerd. Het boek over geheime Nederlandse onderzeebootoperaties werd goed ontvangen en inmiddels is het ruim 7.000 keer verkocht. Een nieuwe druk dient zich aan. Aan In het diepste geheim ging twee jaar onderzoek vooraf en dankzij een aantal van die interviews ontstonden ideeŰn voor een fictieboek. Twee jaar min een week nadat schrijver dezes het plot voor het eerst bedacht en in een schriftje schreef, wordt Orka gepubliceerd.Realistisch
Orka is in tegenstelling tot In het diepste geheim fictie. Voor het eerste boek zijn alle feiten zorgvuldig gecontroleerd en hebben ge´nterviewden 'hun' passages gemaild gekregen om de tekst te kunnen controleren. Orka is volledig verzonnen, maar is wel een duidelijke link met de realiteit. Dat is mooi terug te zien in de titel, want het boek is vernoemd naar de onderzeeboot waar het verhaal zich op afspeelt: Hr.Ms. Orka, de vijfde van de vier driecilinders. De naam van deze fictieve onderzeeboot is niet volledig uit de lucht gegrepen: aanvankelijk zou de vierde Walrusklasse onderzeeboot zo heten. De marine vond uiteindelijk dat de naam te agressief was en koos voor Bruinvis.

Hoewel het verhaal dus fictie is, zijn veel elementen zo realistisch mogelijk weergegeven. Dat varieert van het leven aan boord van een driecilinder in 1980 tot het gebruik van de 'Adonis' KL-7 cryptomachine. Uiteraard is voor dit boek weer veel onderzoek verricht.

Het verhaal
"1980. Koude Oorlog.
Ed van Haaren is commandant van een Nederlandse onderzeeboot en komt tijdens zijn geheime operatie ver boven de Poolcirkel een nieuwe Sovjetonderzeeboot op het spoor. Ondertussen doet de jonge Mark Willemsen er alles aan om de scheepskrant aan boord tot een succes te maken. Dat lukt en de bemanning raakt in de greep van de krant. Lang lijkt dat onschuldig vermaak.

Orka is spannend en verrassend. Orka is bovendien uniek, nooit eerder verscheen een roman over een Nederlandse onderzeeboot tijdens de Koude Oorlog."

Voorverkoop van start
Orka is vanaf 7 november 2018 te koop in diverse winkels. Het is niet eenvoudig om een boek in de boekhandel te krijgen, zeker niet als het gaat om een fictieboek. Daarom is de hulp ingeschakeld van Ef & Ef Media voor de vertegenwoordiging en nu is Orka al door tientallen boekhandels besteld. Volgens Paul Impens van Ef & Ef Media wordt "het boek door de boekhandels goed ontvangen". Meerdere boekhandels hebben aangegeven ge´nteresseerd te zijn in een lezing of een prijsvraag.

Natuurlijk is Orka ook via Marineschepen.shop te koop. Vanaf vandaag kan het boek via de webshop worden besteld, het boek zal dan op 7 november worden geleverd.

De prijs van het boek is € 19,99.

Orka
De speciale editie van Orka. (Beeld: Studio Jan de Boer i.s.m. Olivier Heiligers)

Speciale editie
Op Marineschepen.shop is echter nog iets meer te koop: de speciale editie van Orka! De speciale editie bevat een ge´llustreerde cover en zeventien illustraties, voor ieder hoofdstuk een. Deze zijn gemaakt door de Amsterdamse illustrator Olivier Heiligers, die onder andere bekend is van zijn werk voor De VPRO Gids de Volkskrant en Het Parool. Heiligers werd eerder dit jaar overigens ook gevraagd om een illustratie te maken voor de Washington Post. Speciaal voor Orka heeft hij zeventien verschillende objecten uit het verhaal gehaald en deze getekend in zijn herkenbare Klare-lijn stijl. Steeds heeft Heiligers getracht de illustratie zo realistisch mogelijk te maken, aan de hand van research in samenwerking met Jaime Karremann. Het resultaat is een unieke verzameling van objecten die het tijdsbeeld stijlvol weergeven.

Vanzelfsprekend is de oplage van dit boek (met uiteraard hetzelfde verhaal ;-)) kleiner en deze editie zal vooralsnog alleen via Marineschepen.shop te koop zijn. De prijs van de speciale editie is € 24,99. Deze editie zal mogelijk niet op 7 november geleverd worden, maar een aantal dagen of week later. Zodra hier meer over bekend is, wordt dat vermeld.Gelimiteerde editie: vanaf woensdag 17 oktober 20:00 uur
We zijn er nog niet! Naast de speciale editie volgt ook een eenmalige uitgave van slechts honderd stuks. Natuurlijk staat ook hier het boek centraal, maar dan in hardcover-versie, gesigneerd en genummerd. Ook zal een extra illustratie worden afgedrukt (en worden gesigneerd en genummerd door de illustrator) op A4-formaat en wordt een deel van de originele tekening met dwarsdoorsnedes op groot formaat (84 x 29 cm) toegevoegd. Deze dwarsdoorsnedes werden gebruikt voor de bouw. Het geheel zal worden verpakt in een fraaie doos die speciaal voor deze editie wordt gemaakt en bedrukt. De prijs is Ç 59,99 en kan (vanaf woensdag 17 oktober om 20:00 uur) alleen via Marineschepen.shop besteld worden.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Meer over Orka