Marineschepen.nl
 
   
 

Besluit over systemen nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen nog niet genomen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 31-05-2019 | Laatst aangepast: 31-05-2019


Afgelopen zaterdag publiceerde Marineschepen.nl beelden en nieuwe informatie over de nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenbestrijdingsvaartuigen. Wat ontbrak was informatie over o.a. de wapensystemen en sensoren. Defensie bevestigt dat die systemen nog niet vast staan en het winnende consortium nog alternatieven kan aanbieden.

MCM
Detail van een van de illustraties van de nieuwe schepen. Hier is het 40mm kanon van BAE Systems en de 2D radar te zien. (Beeld: Belgium Naval & Robotics)

Vragen van Marineschepen.nl over welke wapensystemen en sensoren waren gekozen door Belgium Naval & Robotics, konden vorige week niet beantwoord worden. Toch toonden de illustraties van de nieuwe MCMV's voor BelgiŽ en Nederland wel degelijk bestaande kanons, radars en elektro-optische vuurleidingsystemen. Hoe zit dat?Naval Group wees Marineschepen.nl door naar de Belgische en Nederlandse marines. Defensie (in Nederland) antwoordde echter dat er nog niets over die systemen gezegd kon worden omdat het dit proces nog niet was afgerond. Dat lijkt vreemd, omdat de keuze immers gemaakt is voor het voorstel. Toch zijn er nog aanpassingen mogelijk, want zo schrijft een woordvoerder van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), dat in het contract met het consortium onder leiding van Naval Group en ECA staat aan welke eisen de schepen en toolbox moeten voldoen. "De [Naval Group] mag echter nog (beperkt) voorstellen doen voor andere (sub)systemen tegen gelijke kosten en technisch gelijkwaardig of beter."Welke systemen exact bedoeld worden, is niet bekend, maar mogelijk biedt dit kansen voor meer familiarisatie. Denk aan machinegeweren die ook aan boord van de vervangers van de M-fregatten geplaatst worden, sensoren of communicatiesystemen die bij de Belgische of Nederlandse marines al in gebruik zijn.

Voorlopig zal echter niet meer informatie door de partijen over dit onderwerp worden gepubliceerd, zo zegt DMO.Lengte
Een ander punt dat leeft zijn de afmetingen van de schepen. Een oplettende lezer mailde deze week dat hoewel de afmetingen van de schepen ten opzichte van de cijfers in maart, zijn aangepast, deze aanpassingen niet zichtbaar zijn in de nieuwe illustraties. Naar welke afmetingen zitten we nu dan te kijken? Zijn dit schetsen van de afmetingen die in maart uitlekten (95x15,5), of die officieel door Naval Group zijn gepubliceerd. Het antwoord is: de officieel gecommuniceerde afmetingen van ruim 81,4 meter lengte en een breedte van 17 meter.

MCMV
Aan de hand van bekende afmetingen (in dit geval het kanon, de 12m lange USV, etc) is de onbekende afmeting van het totale schip te bepalen. (Beeld: Belgium Naval & Robotics en Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Details nieuwe MCMV's bekend