Marineschepen.nl
 
   
 

Paar dekken scheiden vuur en 3,8 miljoen liter brandstof aan boord USS Bonhomme Richard [UPDATE]


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-07-2020 | Laatst aangepast: 14-07-2020 07:50 uur


Slechts twee dekken scheiden het vuur en 3,8 miljoen liter brandstof, dat blijkt uit de persconferentie die de Amerikaanse marine zojuist gaf. Het amphibious assault ship USS Bonhomme Richard staat al bijna 30 uur in brand en het ziet er slecht uit voor het amfibische vliegdekschip. Zie voor update onderaan artikel.

BonHomme Richard
USS Bonhomme Richard. (Foto: US Navy Pacific Fleet)

Rear admiral Philip Sobeck, commandant van de Expeditionary Strike Group Three, lichtte vanavond (NL tijd) de situatie rond de Bonhomme Richard toe. Momenteel zijn zo'n 400 marinemannen en -vrouwen naast brandweerlieden bezig met het bestrijden van het vuur, dat zondag rond 08:30 uur (17:30 in Nederland) uitbrak. Marinepersoneel is opgeleid om branden te bestrijden aan boord van schepen, daarnaast kennen zij ook de weg beter dan leden van civiele brandweerkorpsen.Er moeten ook voortdurend mensen aan boord zijn, want behalve het bestrijden van het vuur moeten zij ook zorgen dat het water weer uit het schip wordt gepompt. Sobeck zei in de persconferentie dat hier scherp op wordt gelet, al is duidelijk te zien dat de Bonhomme Richard een behoorlijke slagzij naar stuurboord heeft. Er wordt water op het vuur gespoten, maar er zijn ook Sea Hawk blushelikopters aan de slag. Zij hebben al 415 keer grote hoeveelheden water op het vliegdek uitgestort.Na de vele uren van intense hitte is de de mast van het schip ingestort en het eiland, het deel met de meeste elektronica voor bijvoorbeeld de sensoren, brug en commandocentrale, is deels gesmolten. Veel ruimtes zijn aangetast door het vuur en de hoge temperaturen. Volgens Sobeck zijn de temperaturen aan boord soms hoger dan 1.000 graden Fahrenheit (538 graden Celsius). De ruimtes rond de machinekamer zijn niet in brand geraakt.Een groot punt van zorg is echter de 3,8 miljoen liter brandstof aan boord. Die bevindt zich onder in het schip en is nog veilig. Sobeck zei op de persconferentie dat er een buffer is van twee dekken tussen het vuur en de brandstof, en dat de Amerikaanse marine er alles aan doet om die buffer te behouden.

Ondanks de grote problemen waar het schip in verkeert, wordt er alles aan gedaan om het schip te behouden, zegt Sobeck.

Amphibious assault ship
De Bonhomme Richard is een van de acht Waspklasse schepen. Deze worden Amphibious Assault Ships genoemd of Landing Platform Dock. De 257 meter lange stoomschepen zouden in Europa gerust als vliegkampschip door het leven kunnen gaan. De belangrijkste taak van de schepen is grote aantallen mariniers zo snel mogelijk aan land zetten. Dat doen de schepen van de Waspklasse met hun landingsvaartuigen, hovercrafts, MS-22 Osprey tiltrotorvliegtuigen of helikopters.
Overigens biedt de Waspklasse ook ruimte aan 20 F-35B of Harrier gevechtsvliegtuigen. De Bonhomme Richard werd in 1998 in dienst gesteld.

Lees hier meer over de Waspklasse
Sobeck gaf ook iets meer informatie over gisterochtend. Het vuur was vermoedelijk begonnen in een opslagruimte, waar in verband met onderhoud veel brandbare spullen lagen zoals karton.
Nadat de brand was ondekt, werd deze direct aangevallen door de mensen aan boord. Automatische blusmiddelen met Halon waren uitgeschakeld door het onderhoud, er waren wel extra brandwachten op de wal. Toen bleek dat de brand niet te stoppen was, werd besloten om het schip te verlaten. Kort nadat iedereen van boord was, had een explosie plaats. Met versterking van de San Diego Fire Department en Federal Fire is de brand daarna opnieuw aangevallen, aan boord.

Het bestrijden van de brand aan boord wordt bemoeilijkt doordat er veel rommel in de gangen ligt waar onderhoud plaatshad.

Meer mensen aan boord betekent dus ook weer contact met rook. Inmiddels zijn er 57 mensen behandeld die rook hadden ingeademd of bevangen waren geraakt door de hitte. Vijf personen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Update 14 juli 07:50 uur
De brand aan boord van USS Bonhomme Richard woedt nu ruim 36 uur, maar de rook is op beelden van vannacht (NL tijd) een stuk minder. Het lijkt er op dat er vooruitgang wordt geboekt. Doordat het eiland, de opbouw naast het vliegdek, niet meer brandt is nu voor het eerst wat te zien van de schade. En die is enorm.

Bonhomme Richard
(Foto: US Navy)

Bonhomme Richard
USS Bonhomme Richard van boven, vanuit een helikopter. Hier is te zien dat de mast naar voren is gevallen en zijn er gaten in het dek zichtbaar. Helemaal links in beeld staan de RAM en NATO SeaSparrow lanceerinrichtingen voor raketten. Deze lijken onaangetast. (Foto: US Navy)

Bonhomme Richard
(Foto: US Navy)

Gisteravond Nederlandse tijd waren er vooral zorgen over de 3,8 miljoen liter brandstof die nog aan boord van het was. Hoewel er minder rook is, zullen die zorgen er nog steeds zijn zolang het vuur onderin het schip nog niet is geblust.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Waspklasse

Brand Bonhomme Richard