Marineschepen.nl
 
   
 

Grote brand amfibisch vliegdekschip USS Bonhomme Richard


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-07-2020 | Laatst aangepast: 13-07-2020 18:15 uur


Aan boord van het amphibious assault ship USS Bonhomme Richard woedt een grote brand. De brand begon rond 08:30 uur zondagochtend en toen de zon onder ging domineerden de dikke rookwolken de skyline van San Diego nog altijd. Er zijn geen doden gevallen, 21 personen raakten gewond.

BonHomme Richard
USS Bonhomme Richard. (Foto: US Navy Pacific Fleet)

USS Bonhomme Richard (Waspklasse) lag in onderhoud in de Amerikaanse marinebasis San Diego toen er een explosie klonk rond 08:30 uur plaatselijke tijd (17:30 uur in Nederland). Die explosie was volgens de Amerikaanse marine een backdraft. De brand was vermoedelijk begonnen in een van de grote opslagruimtes diep in het schip, genaamd Deep V.



Bemanningsleden en onderhoudspersoneel werden snel geŽvacueerd, toch ademden 17 militairen en 4 burgers rook in. Normaliter heeft het schip 1.000 bemanningsleden, volgens de Amerikaanse marine was er ten tijde van de brand 160 pax wachtsvolk aan boord.



De brand breidde zich snel uit door het schip. Volgens de Amerikaanse marine is de rook niet zozeer afkomstig van brandstof, maar vooral van de vele verblijven aan boord. Toch zijn de rookwolken immens. De twee Arleigh Burkeklasse destroyers die aan dezelfde steiger lagen, werden na verloop van tijd verhaald en kregen een andere ligplek.


Beelden van de brand zondagmiddag lokale tijd.

In de loop van de dag is de brand steeds verder naar voren uitgebreid. Op beelden die rond zonsondergang werden gemaakt, was te zien dat de brug van het schip volledig in brand stond. Ook zou het schip een slagzij van enkele graden naar stuurboord maken. Het grote probleem is immers dat de brandweer niet eindeloos water in het schip kan spuiten, het water moet ook weer uit het schip worden gepompt.

Amphibious assault ship
De Bonhomme Richard is een van de acht Waspklasse schepen. Deze worden Amphibious Assault Ships genoemd of Landing Platform Dock. De 257 meter lange stoomschepen zouden in Europa gerust als vliegkampschip door het leven kunnen gaan. De belangrijkste taak van de schepen is grote aantallen mariniers zo snel mogelijk aan land zetten. Dat doen de schepen van de Waspklasse met hun landingsvaartuigen, hovercrafts, MS-22 Osprey tiltrotorvliegtuigen of helikopters.
Overigens biedt de Waspklasse ook ruimte aan 20 F-35B of Harrier gevechtsvliegtuigen. De Bonhomme Richard werd in 1998 in dienst gesteld.

Lees hier meer over de Waspklasse


Het 23 jaar oude schip was in onderhoud na een operationele periode, voorafgaand aan die periode was het schip gemoderniseerd voor 250 miljoen dollar om met de F-35B te kunnen opereren. De Bonhomme Richard had zou tot in ieder geval 2037 in dienst moeten blijven.

Hier is niet alleen te zien dat de fenders (stootkussens) tussen wal en schip in brand raken, maar ook dat het schip al een lichte slagzij naar stuurboord heeft.

2037 gaat de Bonhomme Richard waarschijnlijk niet halen. De brand is na 24 uur inzet van groot materieel, van onder andere blusboten en helikopters, nog altijd niet onder controle en het hoofd van San Diego's brandweerkorps Colin Stowell zei tegen CNN dat het schip nog dagen kon branden, "tot de waterlijn".

Update 13 juli 18:15 uur
USS Bonhomme Richard brandt, ruim 24 uur, nog altijd. Met blushelikopters probeert men het dek van het schip nat te houden, maar dikke zwarte rookwolken stijgen nog altijd onverminderd op uit het schip. Overigens wordt niet alleen van buiten geprobeerd de brand te blussen, want er zijn al sinds gisteren teams die van binnenuit aan het werk zijn. Dat zijn niet alleen bemanningsleden van de Bonhomme Richard, ook bemanningsleden van vliegkampschip USS Abraham Lincoln (Nimitzklasse) zijn aan boord om de brand te blussen.

Meer nieuws in nieuw artikel: Vuur nadert brandstof



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Waspklasse

Vuur nadert brandstof