Aan boord van het Turkse vliegkampschip in aanbouw, de Anadolu, is maandagnacht brand uitgebroken. Dinsdagochtend was de brand geblust. Dinsdag was het precies drie jaar geleden dat in Turkije aan de bouw van het schip werd begonnen. De carrier moet in 2021 in dienst worden gesteld, maar het project kampt dit jaar met tegenvallers.
Zie de brandweerman in het midden van het beeld, het lijkt er op dat hij de boeg van de Anadolu aan het koelen is. Niet alleen is dan duidelijk hoe groot het vliegkampschip is, maar ook hoe groot de zwarte roetplekken zijn. De brand zou ernstiger kunnen zijn geweest dan de berichten doen vermoeden.
De brand woedde in het voorste deel van het vliegdekschip, dat op de werf van Sedef Shipbuilding in Tuzla (ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Istanboel) wordt gebouwd. Volgens Turkse media ontstond de brand in isolatiemateriaal. Wat de schade is, is nog niet bekend, maar de schaarse berichtgeving over het incident spreken van weinig schade. Toch heeft de brand uren gewoed en werden de hulpdiensten massaal op het incident afgestuurd. Ook de roetplekken op de boeg en grote rookwolken doen vermoeden dat het niet om een kleine brand ging.
De Anadolu moet volgens de planning dit jaar nog het water in, het is nog onduidelijk of het project door de brand vertraagd wordt en zo ja, hoe ernstig. Afgaande op de beelden is er een serieuze kans op vertraging.
Hoe dan ook is de brand een nieuw probleem voor het project. Begin april liep het conflict tussen de Verenigde Staten en Turkije over de aanschaf van Russische S-400 luchtverdedigingsraketten hoog op. De Amerikaanse president dreigde zijn Turkse collega Erdogan dat de VS de door Turkije bestelde F-35 uit veiligheidsoverwegingen niet zou leveren, ondanks dat sommige onderdelen van het vliegtuig alleen door Turkse bedrijven worden gemaakt. Turkije heeft dit toestel (de standaardversie F-35A) echter niet alleen voor de luchtmacht op het oog, maar ook voor het vliegkampschip. De Turkse marineluchtvaartdienst verwacht 32 F-35B's, de variant die een heel korte start- en landingsbaan nodig heeft.
Het vliegkampschip TCG Anadolu is ontworpen door het Spaanse Navantia en is familie van de Spaanse en Australische schepen. Terwijl Australië het schip inzet als helikoptercarrier, heeft Turkije het schip ingeschreven als 'licht vliegkampschip'. Het schip is 232 meter lang en heeft een waterverplaatsing van 27.000 ton. Het schip is vooral bedoeld voor amfibische operaties en beschikt niet alleen over een vliegdek, maar ook over een dok voor landingsvaartuigen of hovercrafts en ruimte voor mariniers.