Marineschepen.nl
 
   
 

Brits laserkanon stap dichterbij door Formule 1 technologie


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-05-2019 | Laatst aangepast: 03-05-2019


Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben een systeem voor energieopslag getest dat bedoeld is voor het Dragonfire-laserwapen voor Britse marineschepen. De techniek is afkomstig van het Formule 1-team van Williams en gebaseerd op een vliegwiel als energieopslag in plaats van batterijen.

Dragonfire
Artist impression van de Dragonfire. (Beeld: Dstl)

Toekomstige wapens zoals laserkanons hebben enorm veel en snel energie nodig. Zoveel zelfs dat extra energieopslag noodzakelijk is. Een mogelijkheid is het gebruik van batterijen, maar aan (lithiumion)batterijen kleven andere nadelen zoals de kans op brand.



Om in de toenemende vraag van energie aan boord van marineschepen te voorzien, heeft het Britse Defence Science and Technology Laboratory met defensiebedrijven een systeem ontwikkeld dat energie opslaat in een vliegwiel. Dat systeem is in de VS getest, dat maakte het Britse Ministerie van Defensie bekend.



Energieopslag in een vliegwiel is op zich niet nieuw en wordt gebruikt in het openbaar vervoer, noodstroomvoorzieningen en Formule 1-auto's. Ook voor de elektromagnetische katapults van de nieuwe Amerikaanse vliegkampschepen van de Fordklasse wordt dit gebruikt. Voor dit Flywheel Energy Storage System (FESS) zijn nieuwe technologiën toegepast, onder andere een zeer licht en snel draaiend vliegwiel, aldus de Britse Defensie. Door het vliegwiel te laten draaien wordt energie opgeslagen. Moet energie worden gebruikt, zet een generator de rotatie om in elektriciteit.

Met de test in de VS is een nieuwe stap gezet in de richting van een werkend laserkanon. De Dragonfire wordt ontwikkeld door Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) in samenwerking met bedrijven zoals MBDA, Leonardo-QinetiQ, Leonardo-Finmeccanica en BAE Systems. Sinds 2017 wordt aan het kanon gewerkt en dit jaar moet het wapen zelf getest worden in Engeland (Shoeburyness, Essex) en Schotland. De planning is dat de Dragonfire al rond 2025 aan boord van schepen wordt geplaatst. Het wapen is met 50 mW een zeer krachtig wapen en kan inkomende raketten en zelfs mortieren uitschakelen. Het bereik zou rond 5 km liggen.



Ook in Nederland is interesse in laserkanons. Eerder is door de marine al gezegd dat laserkanons een optie zijn voor de vervangers van de M-fregatten en TNO werkt aan een testmodel voor een laserkanon.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
TNO werkt aan laserkanon