Marineschepen.nl
 
   
 

Tweede vliegkampschip in Midden-Oosten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 12-01-2012

Begin deze week is vliegkampschip USS Carl Vinson (Nimitz klasse) met een kruiser en destroyer aangekomen in de Arabische Zee. Hier gaan de vliegtuigen van de Vinson luchtsteun geven aan bondgenoten in Afghanistan en zullen de drie schepen zich verder bezighouden met de veiligheid op zee. Het smaldeel met USS Carl Vinson opereert dus niet al te ver van de Straat van Hormuz, waar de spanning met Iran onlangs verder opliep. De Verenigde Staten benadrukken echter dat de aanwezigheid van de Vinson er los van staat. Overigens is ook een derde vliegkampschip onderweg.Geen relatie tot spanning
De aanwezigheid van het bijna 333 meter lange vliegkampschip USS Carl Vinson met Carrier Air Wing 17 bestaande uit 80 vliegtuigen, verdubbelt de enorme mogelijkheden van de Verenigde Staten in die wateren. Ook de zwaar bewapende kruiser van de Ticonderoga klasse (USS Mobile Bay) en destroyer van de Arleigh Burke klasse (USS Halsey)
leggen aardig wat gewicht in de schaal.

Volgens de Amerikaanse marine is het bezoek van de drie schepen echter niet gerelateerd aan de spanning tussen Iran en de VS. Deze spanning bereikte begin januari een hoogtepunt toen bevelhebber van de Iraanse strijdkrachten generaal Ataollah Salehi de VS waarschuwde om het vliegkampschip USS John C. Stennis weer (door de Straat van Hormuz) naar de Perzische Golf te laten terugkeren. De Stennis ligt nog in de Arabische Zee, waar het vorige week nog 13 Iraanse zeelui bevrijdde uit handen van piraten.

AOR
De Amerikaanse marine heeft 7 vloten die over de hele wereld in een vast (zee)gebied opereren. Aan het hoofd van de Vijfde Vloot staat vliegkampschip USS John C. Stennis, met een enorm operatiegebied van bijna 7 miljoen vierkante kilometer dat uitstrekt van het Suez kanaal en de Perzische Golf tot ver in de Indische Oceaan.Het is geen ongewone zaak dat twee carrier battle groups in eenzelfde gebied zijn. Bovendien moet de Stennis binnenkort afgelost worden. Maar ook een derde carrier is onderweg: USS Abraham Lincoln, van dezelfde Nimitz klasse, begeleid door kruiser USS Cape St. George. Deze twee schepen gaan opformeren met de groep USS John C. Stennis. Ook dit was volgens de VS al langer gepland.
Toeval of niet, met (minimaal) vier kruisers van de Ticonderoga klasse, drie destroyers van de Arleigh Burke klasse en drie vliegkampschepen hebben de Verenigde Staten een enorme slagkracht liggen in de wateren nabij Iran.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Nimitz klasse

Ticonderoga
Arleigh Burke
Iran waarschuwt VS
Oefening Iraanse marine
Vuurwerk in de Straat van Hormuz