Marineschepen.nl
 
   
 

Marinepersoneel vervolgd in verband met dood duiker in 2015


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-11-2018 | Laatst aangepast: 12-11-2018


Het Openbaar Ministerie (OM) gaat drie militairen vervolgen die betrokken waren bij het duikongeval op 23 november 2015 op Curacao. Bij dat ongeval kwam de 23-jarige matroos Mandy Groenewoud om het leven.

duiker
Marineduikers op de Noordzee. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Mandy Groenewoud was één van de duikers die deelnam aan de oefening Western Parnership in november 2015. Op de fatale dag werkten de duikers met een oefenmijn op 40 tot 50 meter diepte. Zij werkten met een vrij nieuw duiksysteem en met een hefballon, waarmee (oefen)mijnen verplaatst kunnen worden naar een locatie waar zij veilig tot ontploffing kunnen worden gebracht.In juni van dit jaar werd bekend dat de Commissie van Onderzoek die de zaak had bekeken tot de conclusie kwam dat de voorbereiding van de oefening "niet gedegen" was. Niet alle briefings en controles waren goed uitgevoerd en matroos Groenewoud ging onvoldoende voorbereid te water. Het duiksysteem van de ervaren duiker was niet gebruiksklaar en er was een ander type hefballon dan gebruikelijk ingezet.

Tijdens de duik liet zij weten dat er water in haar masker liep. Kort daarop viel de spraakcommunicatie uit. Daarom werd overgegaan op communicatie via de seinlijn. Aan het einde van de duiktijd reageerde Groenewoud niet meer op de signalen via de seinlijn. Hierna is direct een reddingsactie gestart, maar deze mocht niet meer baten.Het Openbaar Ministerie heeft bijna drie jaar onderzoek gedaan naar de kwestie. Het OM concludeert vandaag dat de oefening, volgens de voorschriften van de marine, gestopt had moeten worden op het moment dat de communicatie uitviel. Het OM verwijt de verdachten "dat zij, na het uitvallen van de spraakcommunicatie, onvoldoende contact hebben gehouden met de duiker."

Daarom heeft het OM besloten om drie militairen van de marine te vervolgen. Het gaat om een 49-jarige vrouw, een 51-jarige man en een 44-jarige man. Het OM voegt daar aan toe dat de een andere 51-jarige man nog als verdachte wordt verhoord. Daarna zal worden besloten of hij, net als de drie anderen, voor de Militaire Kamer van de rechtbank in Arnhem moet verschijnen.

Het is voor het eerst in jaren dat militairen worden vervolgd na een ongeluk.

Meer over het ongeval op deze pagina.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Veel fouten tijdens fatale duikoefening