Marineschepen.nl
 
   
 

Damen dient bezwaar in: 'onrechtmatigheden bij aanbesteding en gunning Roemeense korvetten'


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 10-07-2019 | Laatst aangepast: 10-07-2019


Damen heeft gisteren bezwaar aangetekend tegen de voorlopige gunning van het Roemeense korvettenprogramma aan het Franse Naval Group. Volgens Damen is er sprake van verschillende onrechtmatigheden bij de aanbesteding en gunning. Naval Group won de strijd om de bouw van vier korvetten en de modernisering van twee fregatten. Er is 1,6 miljard Euro mee gemoeid.

Damen
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Vorige week werd bekend dat Naval Group door RoemeniŽ was uitgekozen om de vier nieuwe korvetten te leveren. RoemeniŽ verkoos de vier Franse Gowind-korvetten boven de Sigma-schepen die Damen aanbood. De Franse prijs lag 50 miljoen euro lager.De bekendmaking volgde na een lange vertraging. Eind 2018 zou al een keuze gemaakt worden, maar de aanbesteding werd opgeschort. Volgens de Roemeense regering was dat omdat er onrechtmatigheden waren aangetroffen. De opschorting werd in Frankrijk gezien als doelbewuste vertragingstactiek ten gunste van Damen.

Vorige week werd echter een winnaar aangewezen. De strijd is echter nog niet helemaal gestreden als het aan Damen ligt. Gisteren heeft het Gorinchemse bedrijf bezwaar ingediend bij de anti-corruptie autoriteiten van RoemeniŽ en het tribunaal van Boekarest in verband met "verschillende onrechtmatigheden bij de aanbesteding en gunning van het Roemeense korvettenprogramma".Damen wijst er op dat de onregelmatigheden al eerder voor het Roemeense ministerie van Defensie aanleiding vormden om de besluitvorming rond de aanbesteding op te schorten. "Afgelopen week werd echter onverwachts bekend gemaakt dat, ondanks de eerdere bedenkingen en de nog lopende onderzoeksprocedure, het korvettenprogramma aan het Franse staatsbedrijf Naval Group is gegund," zo licht het bedrijf toe.

Volgens Damen werd tijdens de aanbesteding gerubriceerde informatie gelekt "waaronder elementen uit de financiŽle aanbieding. Dit ging gepaard met een ongekend harde mediacampagne die zich ook in de persoon richtte tegen Nederlandse autoriteiten." Damen doelt met dat laatste waarschijnlijk op de vermeende vriendschap tussen oprichter Kommer Damen en minister-president Mark Rutte, en de aantijgingen aan het adres van eurocommissaris Frans Timmermans en een Nederlandse onderzoeker naar corruptie in voormalige Oostbloklanden.

Voor Damen is er veel aan gelegen om de order alsnog binnen te halen. Het bedrijf heeft behalve de werf in Galati, waar de Nederlandse marineschepen worden gebouwd, ook de werf Mangali. In totaal werken er ruim 4500 mensen voor Damen. Damen is naar eigen zeggen ťťn van de grootste buitenlandse werkgevers en investeerders in RoemeniŽ.

Over vermoedelijk enkele weken wordt duidelijk of het bezwaar ontvankelijk wordt verklaard, zo ja dan zal de definitieve gunning stopgezet worden en wordt er onderzoek gedaan.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
RoemeniŽ bestelt Franse korvetten