Marineschepen.nl
 
   
 

Dapperheidsonderscheidingen voor kikvorsmannen van het Korps Mariniers voor sabotage piratenschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 13-11-2019 | Laatst aangepast: 13-11-2019


Vier 'kikkers' van het Korps Mariniers ontvangen morgen het Kruis van Verdienste voor hun dappere optreden voor de Somalische kust. Dat meldt Defensie vanochtend. In 2011 maakte deze Task Force Barracuda tijdens geheime operaties de schepen van Somalische piraten onklaar.

mijnenjager
Kikvorsmannen van het Korps Mariniers tijdens opnames van de tv-commercial 'Silent Strike' op een strand van de Bahama's, in 2008. (Foto: Peter van Bastelaar/ Koninklijke Marine)

Al in 2015 werd bekend dat special forces van het Korps Mariniers met geheime operaties de Somalische piraten een gevoelige slag toebrachten. Toen kwam het boek 'Over Grenzen. Het Korps Mariniers na de val van de Muur, 1989-2015' uit. In dit boek werden voor het eerst acties van NL MARSOF, speciale eenheden van het Korps Mariniers, beschreven in strijd tegen piraterij. De special forces waren ingescheept aan boord van de Nederlandse marineschepen die voor de Somalische kust, in EU- en NAVO-verband, aan piraterijbestrijding deden.De vier mariniers die morgen onderscheiden worden door minister van Defensie Ank Bijleveld, opereerden vanaf het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis dat in 2011 aan de EU-missie Operatie Atalanta meedeed. Dat blijkt uit het bericht van Defensie van vandaag. Tijdens deze laatste reis van het schip werden inlichtingen verzameld over de piraten, maar werden voor het eerst ook Somalische piratenschepen gesaboteerd.Deze schepen waren vaak gekaapte Iraanse vissersschepen en fungeerden als moederschepen voor kleine boten om kapingen uit te voeren. "Het lukte de kikvorsmannen tijdens verschillende opdrachten om ongezien onder water de zwaar bewapende piratenschepen te naderen en een klein explosief te plaatsen. De piratenschepen raakten hiermee onbruikbaar en konden voor lange tijd niet ingezet worden voor het kapen van koopvaardij- en vissersschepen," zo meldt Defensie.


Camera en edit: Peter van Bastelaar

De mariniers ontvangen het Kruis van Verdienste. Deze onderscheiding uit 1941 is bedoeld voor mensen die zich "in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden". Het Kruis van Verdienste werd tot 2007 lang niet uitgereikt, maar meerdere militairen (waaronder mariniers) kregen deze onderscheiding na operaties in Afghanistan en Mali. Voor zover Marineschepen.nl kon nagaan is dit de eerste onderscheiding voor een maritieme operatie sinds de jaren '50.

moederschip
Een moederschip van Somalische piraten tijdens een andere actie. (Foto: Defensie)

Van 2009 t/m 2017 leverde de marine jaarlijks een of meerdere marineschepen aan de antipiraterijmissies onder de vlag van de NAVO of de EU in de wateren rond SomaliŽ. Meerdere keren kwam het tot een confrontatie tussen Nederlandse schepen of zelfs bemanningsleden/ mariniers en piraten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Taskforce Barracuda

Hr.Ms. Zuiderkruis