Marineschepen.nl
 
   
 

Taskforce Barracuda streed in het geheim tegen piraten


Bericht geplaatst: 10-12-2015 | Laatst aangepast: 10-12-2015

Speciale eenheden van het Korps Mariniers hebben de afgelopen jaren onder oorlogsomstandigheden acties van piraten verstoord. Zeer dicht voor de kust van Somalië saboteerden zij in het diepste geheim piratenschepen en bevrijdden gijzelaars. Dat staat in het vandaag gepresenteerde boek "Over Grenzen. Het Korps Mariniers na de val van de Muur, 1989-2015".

SF mariniers
Special forces van het Korps Mariniers op de grens van land en water. Archieffoto. (Foto: Defensie)

Voor het boek "Over Grenzen. Het Korps Mariniers na de val van de Muur, 1989-2015" van Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) kregen de auteurs Arthur ten Cate, Sven Maaskant, Jaus Müller en Quirijn van der Vegt kregen exclusieve toegang tot het korps en zijn operationele archieven.In dit boek worden voor het eerst acties van NL MARSOF, speciale eenheden van het Korps Mariniers, beschreven in strijd tegen piraterij. De Special Forces waren ingescheept aan boord van de Nederlandse marineschepen die voor de Somalische kust, in EU- en NAVO-verband, aan piraterijbestrijding deden. Maritieme gevechtseenheden als de zogenaamde Taskforce Barracuda verzamelden inlichtingen over de piraten, hun boten, gedrag en piratenkampen. Maar ook saboteerden zij in het diepste geheim piratenschepen dicht aan het strand. Daarnaast bevrijdden mariniers gijzelaars van gekaapte koopvaardijschepen.

De gevechtseenheden bestonden o.a. uit kikvorsmannen (Special Forces Underwater Operators) en snipers, zij maakten gebruik van snelle bootjes en kregen ondersteuning van het fregat, LPD of bevoorradingsschip.

De acties bleken volgens de auteurs zeer succesvol, want na de mariniers aan hun amfibische operaties begonnen nam de piraterij sterk af. Al meer dan twee jaar zijn er bij de Hoorn van Afrika geen kapingen van schepen meer geweest.De bijdragen van de Nederlandse zeesoldaten aan de internationale antipiraterijoperaties, die uitvoerig in dit nieuwe boek worden beschreven, leidden eind oktober zelfs tot de uitreiking van dapperheidsonderscheidingen aan twee mariniers. Van hun actie, en vele andere, zijn voor deze publicatie soms niet eerder vrijgegeven filmbeelden verzameld. Die beelden zijn door middel van de layer-techniek bij het boek te bekijken.

Het boek is nu online te bestellen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Mariniers krijgen medailles voor sabotage piratenschepen