Marineschepen.nl
 
   
 

Vier piraten dood na vuurgevecht met Deense speciale eenheden van fregat Esbern Snare


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 25-11-2021 | Laatst aangepast: 25-11-2021


Deense speciale eenheden van het fregat KDM Esbern Snare hebben woensdagavond in de Golf van Guinee in een vuurgevecht vier mensen doodgeschoten. Dit gebeurde bij een anti-piraterijactie. Het schip werd gewaarschuwd dat een verdachte boot zich ophield rondom koopvaardijschepen en besloot in actie te komen nadat de Seahawk-boordhelikopter een verkenning had gedaan.

Esbern Snare
KDM Esbern Snare in de Golf van Guinee. Op de helidek een Seahawk-helikopter. (Foto: Deense marine)

De Seahawk-helikopter zag een snelle boot met acht opvarenden, in internationale wateren in de buurt van Nigeria. De bemanning van de helikopter kon vanuit de lucht een aantal gereedschappen zien die vaak gebruikt worden door piraten, zoals een ladder. Toen de Esbern Snare het verdachte vaartuig dicht genoeg genaderd was, werd het FrÝmandskorpset in RHIB-boten richting de verdachte boot gestuurd. Het FrÝmandskorpset ('kikvorsmannen-korps') is een eenheid van de Deense special forces.De piraten reageerden niet op de oproep van de Denen om te stoppen. Hierop werden waarschuwingsgschoten gelost, waarna de piraten het vuur openden op de kikvorsmannen. Vanuit de RHIB reageerden zij door terug te schieten. Hierbij kwamen vier piraten om het leven en raakte een vijfde opvarende gewond, dat liet de Deense Defensie vanochtend weten. Geen van de Deense militairen raakte gewond.

Fromandskorpset
De FrÝmandskorpset werd in 1957 opgericht als speciale eenheid van de Deense marine, tegenwoordig vallen zij onder het Deense Special Operations Command. De kikvorsmannen hebben in de wateren rond SomaliŽ meerdere keren vuurcontact gehad met Somalische piraten. (Foto: Deense marine)

De andere piraten werden vervolgens aan boord van het schip vastgehouden en de gewonde werd behandeld. Denemarken gaat onderzoek doen naar wat er nu met de piraten moet gebeuren.Het Deense fregat werd in oktober naar de Golf van Guinee gestuurd voor de bestrijding van piraterij. Voor zover bekend is het de eerste keer dat het fregat daadwerkelijk actie ondernomen heeft tegen piraten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Deens fregat naar West-Afrika

Esbern Snare in Amsterdam