Marineschepen.nl
 
   
 

300 miljoen extra naar Defensie


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 24-09-2021 | Laatst aangepast: 24-09-2021


Na het debat over de begroting voor 2022 zijn de regeringspartijen overeengekomen om 2 miljard euro extra uit te trekken. 300 miljoen daarvan gaat naar Defensie. Eerder zou Defensie eenmalig 90 miljoen erbij krijgen in 2022, en 95 miljoen euro structureel.

DMI
Het zou zomaar kunnen dat het extra geld goed nieuws is voor de Directie Materiële Instandhouding in Den Helder, waar het materieel van de marine maar ook apparatuur van andere krijgsmachtdelen wordt onderhouden. (Foto: Defensie)

Tijdens de vijftien uur durende Algemene Beschouwingen kwam Defensie gisteren uiterst kort aan bod, in het "rubriekje overig". Een dag eerder hadden SGP en JA21 vragen gesteld over de Defensiebegroting en had fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans al laten weten er graag "meer in te doen als het ons lukt om daar een meerderheid voor te vinden".



Minister-president Mark Rutte sprak gisteren in een reactie kort over die begroting en de tweeprocentsnorm van de NAVO: "Ik veronderstel voor bekend dat er zo'n 4 miljard euro nodig is om aan te sluiten bij het Europese gemiddelde en ruim 5 miljard om toe te groeien naar 2 procent. Dat is natuurlijk echt aan een nieuw kabinet. In de huidige begroting komen de Defensie-uitgaven naar verwachting op 1,5 procent van het BBP uit, 1,47 om precies te zijn. Na 2022 zal dat percentage dalen, onder andere vanwege het verwachte economisch herstel."



Toen Rutte verder wilde gaan met een antwoord over laaggeletterdheid, kreeg SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij het woord om nog een vraag te stellen: "Het viel mijn fractie op dat er relatief weinig geld uitgetrokken is voor Defensie als je dat vergelijkt met andere posten. Terwijl er wel door alle krijgsmachtonderdelen is gezegd: let op, het achterstallig onderhoud is echt groot. Kan de minister-president voorstellen dat dit een onderwerp is waarvan we zeggen laten we daar nog extra op investeren binnen de mogelijkheden die er zijn? Ook al voor het komende jaar?"

Rutte reageerde direct positief: "Zeker. Zeker. Absoluut. En we moeten ook toewerken naar die 2 procent uiteindelijk. En als je naar de Europese cijfers kijkt, zie je dat de NAVO-bondhenoten naar verwachting naar een gemiddelde van 1,76 procent gaan in 2022 en naar 1,85 in 2024. En dit is natuurlijk ook uiteindelijk belemmerend op onze invloed binnen de NAVO. Onze invloed in de internationale gemeenschap. Dit telt mee. Men kijkt hier toch naar... het freeridersrisico van een te lage defensiebegroting."

Gisteravond diende Sophie Hermans een motie in waarin "alle wensen en alle belangrijke vraagstukken" in samengebracht zijn. Defensie was een van de zeven posten waar geld bij komt, vergeleken met de plannen op Prinsjesdag.

In totaal wordt daarmee het Defensiebudget verhoogd voor 2022 met 485 miljoen euro (waarvan 390 miljoen eenmalig) en stijgt van 12,4 naar 12,9 miljard euro. Om naar het Europese gemiddelde te komen zou Nederland miljarden extra moeten investeren. NAVO-landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken om in 2024 2 procent van het Bruto Binnenlands Product uit te geven aan (hun eigen) krijgsmacht. Dat percentage blijft uit zicht.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

In 2022 krijgt Defensie iets meer geld