Duitsland is van plan om eind 2025 een keuze te maken over de aanbesteding van zes nieuw te bouwen F127 fregatten. Dat meldt Hans Uwe Mergener in het tijdschrift Europa?ische Sicherheit & Technik. Om de behoeftes van de Duitse marine goed in beeld te brengen is het ingenieursbureau Marinetechnik GmbH ingeschakeld.
Een Sachsenklasse fregat vaart weg. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)
Duitsland is al enkele jaren bezig met het vervangen van de F124 fregatten. De nieuwe luchtverdedigingsfregatten van de Duitse marine zullen bekend komen te staan onder de naam F127. Ontwikkelaars spreken inmiddels ook wel van een 'Next Generation Frigate', afgekort NGFrig-AD.
De F127 is ook het schip dat mogelijk samen met Nederland wordt ontwikkeld, daarover zo meer.
Zes schepen
Volgens de huidige planning zal deze klasse in totaal uit zes schepen bestaan, dat is één meer dan in de oude plannen stond en is het dubbele aantal van de huidige F124 fregatten.
De nieuwe fregatten moeten in staat zijn zichzelf te verdedigen tegen hypersone en ballistische raketten, zo schrijft ESuT. Als eenheden met een specialisatie in luchtafweer zullen deze zes schepen, samen met de eveneens nieuw te bouwen F126 fregatten, de kern vormen van wat Duitsland aanbiedt aan de NAVO voor de noordflank en voor wereldwijde operaties.
Aanbesteding
Al in februari 2021 kreeg Airbus een studie toegewezen voor een luchtverdedigingsconcept voor de F127. Inmiddels zijn er ook andere partijen betrokken bij het proces.
Deze zomer kreeg het Hamburgse ingenieursbureau Marinetechnik GmbH de opdracht om onderzoek te doen naar algemene eisencriteria voor de F127, met de ontwerpaanpak van de MEKO A400 als voorbeeld, verwijzend naar de MEKO-familie van marineschepen van tkMS. Meer onderzoeken en haalbaarheidsstudies worden eveneens opgestart.
Dit alles moet ertoe leiden dat eind 2025 een keuze gemaakt wordt voor de werf waarmee de Duitse marine in zee gaat.
Marinetechnik GmbH ondersteunt hierin de Duitse aanbestedingsautoriteit van Koblenz bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten. Maar of het tot een reguliere aanbesteding komt is nog niet zeker; een aanbesteding in Duitsland behoort tot de mogelijkheden, evenals een rechtstreekse gunning en aanschaf via (het Amerikaanse) Foreign Militairy Sales.
Zoals vermeld vormt de MEKO A400 het uitgangspunt. Dit ontwerp wordt door ESuT beschreven als een schip van ongeveer 160 meter lang, met een waterverplaatsing van 10.000 ton. De bewapening bestaat onder andere uit een 127mm kanon, verticale lanceerinrichtingen met in totaal 48 cellen verspreid over twee plaatsen in het schip en Rolling Airframe Missiles (RAM).
Het model van tkMS in een tweet van Kieler Nachrichten eerder dit jaar. Dit model is voorzien van Amerikaanse radars. (Bron: Twitter.com/kn_online)
Nederlands-Duitse samenwerking op losse schroeven
In de komende jaren zullen er nog veel keuzes gemaakt moeten worden binnen dit project. Bijvoorbeeld op het vlak van de wapen- en radarsystemen.
ESuT noemt enkele mogelijkheden: nieuwe ontwikkeling binnen binationale samenwerking, een gedeeltelijke of volledige aanschaf via FMS (Foreign Military Sale) voor het platform en het commando- en wapeninzetsysteem.
De binationale samenwerking met Nederland loopt echter moeizaam. Nederland en Duitsland wilden in eerste instantie samen optrekken voor de bouw van de Duitse F127 en de Nederlandse FuAD (Future Air Defender). In december van 2020 werd hiertoe nog een intentieverklaring ondertekend door de ministers van Defensie van de twee landen.
Het plan om dit samen te doen is op losse schroeven komen te staan doordat Duitsland een sterke voorkeur heeft voor het Amerikaanse AEGIS, terwijl Nederland systemen van Thales uit Hengelo wil. Er is nog altijd geen definitieve breuk tussen de twee landen, maar het gaat ook verre van goed.
Volgens Hans Uwe Mergener is het enthousiasme over de samenwerking inmiddels flink bekoeld. In maart werden er in Duitsland vragen door het parlement gesteld over de kwestie en daarop werd gereageerd door staatssecretaris Thomas Hitschler.
Volgens Hitschler streeft Duitsland nog altijd naar een zo groot mogelijke samenwerking met de Nederlandse partners. Vanuit Den Haag klinken echter andere geluiden. Volgens Mergener worden de signalen vanuit Berlijn door Nederland vooral als negatief ervaren.
De Nederlandse scheepsbouwer Damen houdt de deur naar samenwerking open en liet enkele dagen geleden nog aan Shepard Media weten dat het "zeer betrokken" is bij de gezamenlijke vervanging van de Duitse en Nederlandse fregatten. Damen ontwerpt momenteel de Duitse F126 fregatten, die in Duitsland zullen worden gebouwd.
Auteur: Tobias Kappelle Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.