Marineschepen.nl
 
   
 

Drone-fabriek voor Nederlandse en Belgische mijnenbestrijdingsvaartuigen geopend


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 13-06-2022 | Laatst aangepast: 14-06-2022


ECA Group heeft vrijdag een nieuwe fabriek in het Belgische Oostende geopend. De Nederlandse en Belgische marines zullen deze drones gaan gebruiken voor mijnenbestrijding.

ECA
De fabriek in Oostende. (Foto: ECA Group)

Momenteel zijn de eerste van twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen in aanbouw. In België worden de schepen de Cityklasse genoemd, in Nederland komen ze bekend te staan als de Vlissingenklasse. Het eerste schip moet in 2024 af zijn en wordt vanaf dat moment uitgerust met drones uit de nieuwe fabriek. Voor het Belgisch-Nederlandse programma gaat het Franse bedrijf tachtig drones bouwen.



USV's en AUV's
De focus van de nieuwe fabriek ligt vooral op de productie van Unmanned Surface Vehicles (USV's) en Autonomous Underwater Vehicles (AUV's). Een voorbeeld van een USV die gebouwd gaat worden in de fabriek is de Inpsector-125.

De Inspector-125 is 12 meter lang en heeft ruimte voor meerdere drones. Het onbemande scheepje zorgt voor de communicatie tussen de drones en het moederschip en moet de middelen in het water brengen om de mijnen op te sporen en onschadelijk te maken.

Een kleinere variant van dit vaartuig wordt momenteel door de Nederlandse marine al vanaf de Geosea getest.

Ook zullen er veel AUV's geproduceerd worden in de fabriek. Dit zijn onderwaterrobots die autonoom opdrachten kunnen uitvoeren en daarmee bijzonder geschikt zijn voor mijnenbestrijding.

ECA
De fabriek in Oostende. (Foto: ECA Group)

Flinke investering
Voor de nieuwe fabriek is meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in de vestiging. Hierbij kreeg ECA Group steun van de stad Oostende, de haven Oostende, de Belgische regering en het Ministerie van Defensie. Men hoopt dat de fabriek extra werkgelegenheid zal creëren in Oostende.

Dat de fabriek in Oostende is komen te staan, is geen toeval. De fabriek heeft direct toegang tot de Noordzee en kan zo zijn drones testen op zee. Zo kunnen ook klanten de producten in actie zien onder normale omstandigheden.

Uiteraard waren bij de opening de nodige hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Onder andere de vicepremier van de Vlaamse regering Hilde Crevits en de Belgische Chef Defensie admiraal Michel Hofman openden vrijdag de fabriek.

De maandelijkse nieuwsbrief van Marineschepen.nl

Lees hier meer over de inhoud van de nieuwsbrief

Werkgelegenheid en veiligheid
Hilde Crevits ziet twee belangrijke voordelen aan de nieuwe fabriek: "Innovatie maakt het verschil voor mensen. Zo wordt de bemanning van de marine bij gevaar weggehouden en worden er nieuwe jobs gecreëerd. Zo zal West-Vlaanderen mee de vruchten plukken van deze nieuwe vestiging."

Ook Dominique Giannoni, CEO van ECA Group was erg verheugd en dankbaar voor de steun die het bedrijf ontving: "Deze nieuwe vestiging is het bewijs dat ECA Group een sterk verlangen heeft om zich op lange termijn in België te vestigen en dat dit project een niet aflatende steun ontvangt van overheden. Onze investering van meer dan 10 miljoen euro zou niet mogelijk zijn geweest zonder de aanzienlijke steun van het Vlaamse gewest."

Het blijft nog even feest rond de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Morgen wordt in Lorient de kiel gelegd van het eerste Nederlandse schip, de Vlissingen.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen

Fabriek komt in Oostende

Dit worden de drones