Marineschepen.nl
 
   
 

Egyptische patrouilleboot aangevallen door terroristen


Bericht geplaatst: 16-07-2015 | Laatst aangepast: 16-07-2015

Een patrouilleboot van de Egyptische kustwacht is vanochtend in de Middellandse Zee aangevallen met een raket. De aanval wordt opgeŽist door ISIS. Het Egyptische patrouilleschip werd uitgeschakeld.

Egyptisch marineschip
Op deze foto is duidelijk te zien waardoor het Egyptische kustwachtschip geraakt werd. Een raket vliegt richting het patrouilleschip, hier onterecht een fregat genoemd. (Bron: Site Intel Group

Volgens de officiŽle lezing van de Egyptische instanties nam het patrouilleschip vanochtend rond 0930 uur lokale tijd verdachte bewegingen plaats aan de kust. Het schip vervoerde eenheden, zodat zij niet door de door terroristen geteisterde SinaÔwoestijn hoefden. Even later raakten, volgens de officiŽle berichtgeving, het schip en terroristen in een vuurgevecht verwikkeld, waarbij het schip in brand vloog.Op foto's die op Twitter verschenen is echter duidelijk te zien dat de patrouilleboot niet door geweervuur in brand vloog, maar door een raket. Gelet op de explosie die volgde, is het maar de vraag of er inderdaad geen gewonden zijn gevallen. De aanval had plaats voor de Egyptische kust, vlakbij de Gaza-strook. De fotoīs tonen verder dat het schip (vrijwel) stil lag en zich niet ver van de kust (mogelijk 1 tot 2 km) bevond toen het werd getroffen.

Waarschijnlijk gaat het om ťťn van de 25 nieuwe Swiftships patrouilleboten die door de Verenigde Staten aan de Egyptische marine en kustwacht zijn geleverd. De boot had hoe dan ook geen middelen om zich te verdedigen tegen dergelijke inkomende doelen. Alleen grotere marineschepen, zoals fregatten, kunnen de strijd aangaan met dergelijke wapens. Zij hebben systemen als Goalkeeper en Phalanx om doelen neer te halen die pas op zeer korte afstand worden ontdekt.Het is nog niet zeker welk wapen bij de aanval is gebruikt. De terroristen spreken van een geleid wapen. Mogelijk dat gevuurd werd met een anti-tank wapen, zoals de Russische 9M113 Konkurs, die in handen is van ISIS en sinds begin dit jaar wordt gebruikt in SyriŽ.

Het is niet de eerste keer dat terroristen marine- of kustwachtschepen aanvallen, maar voor ISIS is dit wel een verandering. Het is een serieus incident, want met een dergelijk wapen kunnen terroristen ook in andere wateren die grenzen aan de SinaÔ, zoals het Suezkanaal en de Rode Zee voor veel dreiging zorgen. Daar varen uiteraard vele koopvaardijschepen en marineschepen van en naar o.a. Europa en AziŽ. In 2013 vielen terroristen een koopvaardijschip aan in het Suezkanaal, maar dat was met ongeleide wapens: raketwerpers. De Konkurs heeft een bereik van 4 km en is veel trefzekerder.Egypte heeft ťťn van de grootste marines in de regio met o.a. 12 fregatten. Veel materieel is echter verouderd, maar dat wordt de komende jaren gemoderniseerd. De Egyptische marine heeft net een Frans FREMMklasse fregat ontvangen, Franse Gowind korvetten zullen nog volgen, evenals Duitse Type 209 onderzeeboten.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Missie Groningen in gevaar?