Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Evertsen bijna klaar voor reis naar Japan


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-04-2021 | Laatst aangepast: 12-04-2021


Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Evertsen ligt momenteel in een dok in Amsterdam voor reparaties alvorens het schip met de Britse taakgroep richting Japan zal vertrekken.

Evertsen
Zr.Ms. Evertsen op het droge bij Damen Shiprepair in Amsterdam. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Nog een paar dagen en de Evertsen mag het water weer in, op weg naar Den Helder. Op dit moment wordt in en onder het fregat nog hard gewerkt om het schip gereed te maken voor de reis van bijna 40.000 kilometer; haast een rondje om de aarde dus.Marineschepen.nl nam even een kijkje bij het schip dat nu ongeveer een maand in het dok van Damen Shiprepair ligt, waar ooit door de NDSM onderzeebootjagers, Van Speijk-fregatten en de Poolster werd gebouwd.

De Evertsen ligt er overigens niet voor een mooi laagje verf; er worden reparaties uitgevoerd. Vorig jaar werden problemen met de schroefassen geconstateerd en werd besloten om deze periode te gebruiken voor een grondige reparatie.

De twee schroefassen zijn daarom begin deze maand uit het schip gehaald. Daarnaast worden diverse kleine andere reparaties in het schip uitgevoerd en wordt het schip schoongemaakt en zijn kleine stukjes geschilderd.Vertrek
In mei staat het vertrek van het eskader onder leiding van het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth gepland. Het (nog niet bekendgemaakte) vertrekmoment wordt gehaald, zo verzekerde men aan boord van de Evertsen, de reparaties gaan voorspoedig. De schroefassen zijn inmiddels teruggeplaatst en de twee enorme schroeven bevinden zich weer netjes onder het schip.

Terwijl een deel van de bemanning aan het werk is aan boord, is een ander deel van de mannen en vrouwen in Den Helder voor de laatste oefeningen en voorlichtingen voor vertrek, waaronder brandbestrijdingsoefeningen op de NBCD-school voor de brandaanvalsploegen.

EVTN F805
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Kennismaking
Het gaat om de laatste puntjes van de voorbereiding, de Evertsen is immers na een onderhoudsperiode opgewerkt en rondde afgelopen najaar met goed gevolg de FOST in Engeland af. Daarna volgden de oefening Joint Warrior en de eerste kennismaking met het reisgezelschap voor 2021.

Dat reisgezelschap bestaat dus uit Britse schepen en een Amerikaanse destroyer. De reis is, om antwoord te geven op vragen die onlangs in het Radio 1 Journaal werden gesteld, geen deployment onder NAVO-vlag en uiteraard ook geen EU-reis. Het is een eskaderreis onder Britse vlag, samen met bondgenoten.

Voor de Evertsen naar Japan kan, zal er eerst water onder de kiel moeten komen. Dat gebeurt de komende dagen. Dinsdag of woensdag verlaat het schip Amsterdam en koerst het na passage door de sluizen bij IJmuiden richting Den Helder.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Evertsen toch naar Japan