Marineschepen.nl
 
   
 

Explosies op belangrijk Russisch marinevliegkamp op de Krim


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 09-08-2022 | Laatst aangepast: 09-08-2022


Het door de Russische marine gebruikte vliegveld Saki op de Krim is vanmiddag getroffen door meerdere zware explosies. Op sociale media verschenen vandaag vele beelden van grote hoeveelheden rook. Volgens Rusland werden de explosies veroorzaakt door een ongeluk met munitie. Gelet op de verschillende explosies is een aanval door Oekra´ne waarschijnlijker.

Saki
De vliegbasis Saki op het Oekra´ense schiereiland Krim in 2010, met in beeld Russische Su-30 gevechtsvliegtuigen en de kleinere Su-25UTG trainingstoestellen. Links in beeld is de mock-up te zien van het vliegdek van de Admiral Kuznetsov. (Foto: Igor Bubin/ 1.2 GNU Free Documentation License)

Vanmiddag werd de vliegbasis Saki getroffen door zware explosies. Waardoor ze veroorzaakt werden, is nog niet bekend. Rusland bevestigt het incident, maar houdt het op een ongeluk met munitie. Die reactie komt overeen met de officiŰle berichtgeving vanuit Moskou na het zinken van de kruiser Moskva; ook dat schip zou slachtoffer zijn geworden van ontploffende magazijnen. Nu zijn op beelden duidelijk verschillende explosies te zien.

Een aanval door Oekra´ne is dus aannemelijk. De Krim ligt binnen bereik van diverse raketsystemen. Het zou voor het eerst zijn dat een dergelijke grote aanval vanuit Oekra´ne op de Krim is uitgevoerd. Rusland zou volgens onbevestigde berichten vliegtuigen hebben verplaatst naar een of meerdere andere vliegbases.Het Oekra´ense ministerie van Defensie heeft vanavond in een Twitterbericht de aanval niet geclaimd, maar heeft wel met het nodige sarcasme gereageerd op de Russische uitleg van de explosies: "Het Ministerie van Defensie van Oekra´ne kan de oorzaak van de brand niet vaststellen, maar herinnert nogmaals aan de regels voor brandveiligheid en het rookverbod op niet nader gespecificeerde plaatsen."Trainingscomplex voor de Admiral Kuznetsov
Vanaf vliegbasis Saki opereert het 43e Marine Aanvals Regiment van de Russische Zwarte Zeevloot met diverse maritieme gevechtsvliegtuigen. De vliegbasis is bovendien belangrijk voor de Russische marine omdat het wordt gebruikt voor het trainen van vliegers en technisch personeel voor het Russische vliegkampschip Admiral Kuznetsov. Centraal in het complex is een (stalen) imitatie van het vliegdek van de carrier.

De basis was al sinds de jaren '70 in gebruik bij de Sovjetmarine voor het trainen van vliegers voor het landen op en vertrekken vanaf een vliegkampschip. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, mocht de Russische marine van de basis gebruik blijven maken tot Rusland in 2008 GeorgiŰ binnenviel. In 2010 werd de samenwerking weer hervat. Rusland besloot echter het NITKA-trainingscomplex voor maritieme vliegoperaties te verhuizen naar een andere basis. In 2014 kwam Saki Air Base bij de annexatie van de Krim in 2014 in Russische handen. Onlangs werd het trainingscomplex gemoderniseerd en ging afgelopen mei definitief een streep door de verhuisplannen.

Over de schade is nog niets bekend.
In juli had de voormalige president Dmitry Medvedev nog ferme taal uitgesproken over een eventuele aanval op de Krim. "De Dag des Oordeels zal heel snel en hard komen", zei hij na vragen.

Update 22:35 uur
Het wachten is natuurlijk op de satellietbeelden van morgen die naar verwachting meer duidelijkheid zullen geven over de schade. Maar er zijn ook al beelden van de grond. Zo is te zien dat verschillende gebouwen in de omgeving schade aan in ieder geval ramen en deuren hebben opgelopen. Op het vliegveld zelf is een uitgebrand toestel te zien. Oudere satellietbeelden tonen vliegtuigen die onbeschermd redelijk dicht bij elkaar stonden, de kans is dus aanzienlijk dat er meerdere vliegtuigen zijn uitgeschakeld.

Saki
Een uitgebrande Su-24 van de Russische marine. (Foto via: Oliver Alexander)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren

Doneren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

LinkedIn

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen