Marineschepen.nl
 
   
 

Defecte motor Karel Doorman verwijderd
Bericht geplaatst: 28-04-2016 | Laatst aangepast: 28-04-2016


En van de twee Hoofd Elektromotoren (HEM) van Zr.Ms. Karel Doorman is donderdagmiddag naar het voertuigendek getakeld. Vrijdag zal de machine met een dieplader van boord gaan. De motor ging op 10 maart stuk en de verwachting is dat de Doorman acht maanden uit de vaart is.
Vorige week vrijdag was op de Facebookpagina van Zr.Ms. Karel Doorman al te zien dat de dekken boven de stuurboord HEM waren opengezaagd. Donderdagmiddag twitterde Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk dat de 80 ton wegende motor naar boven was gehaald.

De HEM staat nu op het voertuigendek. Vrijdag wordt de motor op een dieplader gezet en zal hij naar de Franse fabriek van General Electric worden gereden voor nader onderzoek.Of ook de tweede HEM verwijderd moet worden is nog niet bekend. Dat hangt af van de oorzaak van de motorproblemen. Bij een constructiefout zullen meer motoren moeten worden nagekeken en/ of vervangen.

Ook vanuit de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de oorzaak. VVD-kamerlid Vuijk stelde op 8 april naar aanleiding van de problemen met de HEM op de Doorman vragen aan de minister van Defensie. Zij heeft de vragen nog niet beantwoord.

Karel Doorman
Om de HEM van z'n plaats te kunnen takelen moesten twee dekken worden opengezaagd. (Foto: Zr.Ms. Karel Doorman)

Dieplader
De dieplader die de HEM zal gaan vervoeren. (Foto: Zr.Ms. Karel Doorman)

De motorproblemen zijn een streep door de rekening van het opwerkprogramma van Zr.Ms. Karel Doorman. Het schip was juist bezig met het opwerktraject naar het 'examen voor marineschepen', de FOST, en vervolgens operationele inzet. Oorspronkelijk was het doel de Doorman halverwege 2016 gereed te hebben voor een NAVO-vlootverband.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Motorschade Karel Doorman