Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis is reserve-officier geworden bij de Koninklijke Marine. Hennis heeft het volledige reservistentraject doorlopen.
De voormalig minister van Defensie is nog als Kamerlid actief, maar is daarnaast reserve-officier in de rang van kapitein-luitenant ter zee speciale diensten. Daarmee is Hennis niet de eerste die naast het werk als Kamerlid reservist is. Raymond Knops (CDA) en Hans van Baalen (VVD) zijn of waren als Kamerlid ook reservist en met overeenkomstige rang bij de, respectievelijk, luchtmacht en landmacht. De bekendste reservist van de marine was jarenlang Koning Willem-Alexander, die zijn dienstplicht bij de marine deed.
Hennis was van 2013 tot haar aftreden in verband met de Mali-affaire in oktober minister van Defensie.
Dat Hennis nu reservist is, betekent niet dat zij voortdurend in werkelijke dienst is. Reservisten zijn immers reservist naast hun 'gewone baan'. Zij kan worden opgeroepen en worden ingezet voor specifieke werkzaamheden als specialist, op basis van de kennis en ervaring als voormalig minister. Zij zal dus bijvoorbeeld geen functie op de brug van een schip krijgen, dat is alleen voor reservisten die dat werk in het verleden ook hebben gedaan. Het is niet vereist om eerst bij de marine gewerkt te hebben om vervolgens reservist te worden, zolang je maar bepaalde kennis hebt waar het Commando Zeestrijdkrachten behoefte aan heeft.
Overigens heeft Hennis uiteraard wel het volledige traject voor reservisten doorlopen, inclusief de militaire opleiding die daar bijhoort.
Zodra de voormalig Mindef aan het werk is bij de marine, zal ze dat in marineuniform doen en dus als militair.
Hennis heeft dezelfde rang (zij het als reserve-officier) als bijvoorbeeld de commandant van Zr.Ms. Friesland, KLTZ Nicole Kuipers, en zal ook eenzelfde uniform dragen. Maar aangezien de politica geen militaire achtergrond heeft, zal zij geen commando krijgen over een schip of een andere operationele taak krijgen.