Marineschepen.nl
 
   
 

Indiase plannen voor derde vliegkampschip en extra onderzeeboten


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 03-10-2023 | Laatst aangepast: 03-10-2023


De Indiase marine wil op korte termijn beginnen met het ontwikkelen van een derde vliegkampschip. Dit moet een kopie worden van het eerste door India zelfgebouwde vliegkampschip INS Vikrant, dat schrijven Indiase media. Het doel van India is het vergroten van de maritieme slagkracht om zo China uit de Indische Oceaan te verdrijven. Ook dit vliegkampschip moet volledig op Indische werven gebouwd worden.

vliegkampschepen
Eerder dit jaar oefenden de twee Indiase vliegkampschepen INS Vikramaditya en INS Vikrant met 35 vliegtuigen en meerdere schepen gezamenlijk in de Indische Oceaan. (Foto: Indiase marine)

Vikrant
INS Vikrant werd in september 2022 in dienst gesteld na een lange en rommelige constructieperiode. In totaal duurde het proces dertien jaar en kwamen de kosten in neer op ongeveer 4,8 miljard dollar. INS Vikrant is 262 meter lang, 62 meter breed en heeft een waterverplaatsing van 45.000 ton.De vertraging werd onder meer veroorzaakt door technische problemen, inkoopproblemen, ontoereikende geldstromen en corruptie. Premier Narenda Modi van India zal hopen dat het proces dit keer soepeler verloopt.Sterker tegenover China
Het bouwen van een derde vliegkampschip is onderdeel van het ‘Atmanirbhar Bharat’-beleid van de premier, wat erop neerkomt dat India minder afhankelijk wil zijn van andere landen in zijn eigen bescherming en ontwikkeling. Het concrete doel binnen dit beleid is dat India in 2035 over 175 marineschepen moet beschikken.

Dit beleid is een proactieve aanpak vanwege de groei van de Chinese marine. India wil de controle over de Indische Oceaan terugpakken en ziet de noodzaak in om niet te ver achter te blijven bij China. De verwachting is dat China binnen zes jaar over zeker 555 marineschepen beschikt.

De plannen voor een derde vliegkampschip voor India zijn er al langer. Aanvankelijk wilde men een grotere en verbeterde versie van INS Vikrant, INS Vishal. Dat schip bleek vorig jaar te ambitieus. De Indiase marine heeft nu aan de premier duidelijk gemaakt door te willen gaan met een derde carrier, maar dan dus een kleinere versie.

Voor men kan beginnen met de bouw van het derde vliegkampschip, moet er nog wel toestemming komen van het Defence Acquisition Council van India. Deze organisatie gaat over de aankoop van nieuwe marineschepen. Zodra er toestemming is gegeven, verwacht men dat de bouw van het derde vliegkampschip ongeveer tien jaar gaat duren.

Meer aankopen
Om op te kunnen boksen tegen China wil India meer dan alleen extra vliegkampschepen aankopen. Hiervoor is men van plan om samen te gaan werken met Frankrijk. Zo wil India zes extra diesel-elektrische onderzeeboten van de Kalvariklasse (Scorpène-onderzeeboten van Naval Group) aankopen. Frankrijk zou, zo schrijven Indiase media, bovendien toegezegd hebben om India te helpen bij de ontwikkeling en bouw van drie nieuwe nucleaire onderzeeboten en ze te kunnen baseren op de Franse nucleaire boten van de Barracudaklasse.

Het doel van India is om op termijn over 24 onderzeeboten te beschikken, waarvan zes nucleair. Op dit moment zijn er zestien onderzeeboten, waaronder twee onderzeeboten met kernraketten (SSBN). Behalve onderzeeboten wil India ook nieuwe vliegtuigen, drones en helikopters aanschaffen.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht