Marineschepen.nl
 
   
 

Japan wil F-35B voor vliegkampschepen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-12-2018 | Laatst aangepast: 20-12-2018


De Japanse regering wil F-35B gevechtsvliegtuigen aanschaffen voor hun Izumoklasse helikoptercarriers. Dat maakte Japan eerder deze week bekend. Daarmee zet het land een nieuwe stap richting de eerste Japanse vliegkampschepen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Izumo
JS Izumo. (Foto: Japanse marine)

Afgelopen dinsdag publiceerde Japan de Defensieplannen voor de komende 10 jaar. Daarin stond onder andere dat het land 42 F-35's wil kopen, ook bekend als JSF. Deze vliegtuigen zijn speciaal geschikt om op de wat kleinere vliegkampschepen te landen. Deze Short Take-Off and Vertical Landing (STOVL) hebben een korte startbaan nodig (zondr katapult) en landen verticaal of met een minimale voorwaartse snelheid ten opzichte van het schip.







De vliegtuigen zullen gaan opereren vanaf de schepen van de Izumoklasse. Deze schepen zijn 248 meter lang en dus uitermate geschikt voor vliegoperaties met dergelijke vliegtuigen. Eerder maakte Japan al bekend dat het vliegdek van de Izumo en Kaga zal worden aangepast om de enorme hitte van de straalmotoren te kunnen weerstaan. Een concreet plan om carriervliegtuigen aan te schaffen, was er toen nog niet.



Volgens Japan is de extra investering noodzakelijk gezien de situatie in de wereld. Het land ligt al jaren overhoop met Rusland en China om diverse eilanden. China werkt zelf al jaren aan meerdere vliegkampschepen, die overigens met veel meer vliegtuigen kunnen opereren.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Izumoklasse